Глен Типтън: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м en кавички - преместени на място
Корекция на превод
Ред 43: Ред 43:
Преди това е бил член на групата [[The Flying Hat Band]].
Преди това е бил член на групата [[The Flying Hat Band]].


През 1997 г. Типтън издава своя първи солов албум [[Baptizm of Fire]] 1999 and Edge of the World 2006.
През 1997 г. Типтън издава своя първи солов албум [[Baptizm of Fire]] и по-късно, през 2006 г., Edge of the World.


== Източници ==
== Източници ==

Версия от 12:50, 14 юли 2021

Глен Типтън
Информация
Роден
Глен Реймънд Типтън
25 октомври 1947 г. (76 г.)
От Англия
Стилхеви метъл, спийд метъл, хард рок
Инструментикитара, клавир, бас китара
Активностот 1968 г.
Свързани изпълнителиДжудас Прийст
УебсайтОфициален сайт
Глен Типтън в Общомедия

Глен Раймонд Типтън(на английски: Glenn Tipton) е английски китарист, сред соловите китаристи на английската хеви метъл група „Джудас Прийст“.

Роден е в Блекхийт, Англия на 25 октомври 1947 г.

Започва да свири на китара на 19-годишна възраст, дотогава е пианист в групапа на своя брат. Първата му банда се разпада през 1974 година и от 1976 е в „Джудас Прийст“. Участва в написването на две от песните в албума: „Sad wings of Destiny“ – Tyrant и Dreamer Deceiver. Въпреки че последната е написана от предишния вокалист на Джудас Ал Аткинс, Типтън има основна роля за инструментала на песента.

Китаристът е основен текстописец на легендарната група, заедно с Роб Халфорд.

Първата му китара е открадната по време на турне.

През 2018 година китаристът признава, че е страдал от неразположения през последните десет години, но едва през 2014 е диагностициран с болест на Паркинсон. „Отдавна знаех, че нещо не е наред с моята координация и гъвкавост по отношение на свиренето ми, но аз работех и се борих с болестта. Имам добри и лоши дни, но болестта е дегенеративна и никога не бих искал да компрометирам най-великата хеви метъл група“.

По този повод Типтън отказва да вземе участие в турнето Firepower Tour на групата през същата година. Главният му мотив е да не дискредитира представянето ѝ. Изключително лоялен и предан на работата, приятелите и колегите си. Останалите членове поддържат постоянна връзка с него от всяка точка, в която групата има концерт. Основана е фондация на негово име, средствата от която да се използват за лечението му.

За събирането на средства, членовете на групата пускат специална тениска – на предната страна с образа на китариста, а на обратната с надпис: „No Surrender“.[1]

„Както вероятно вече знаете, аз трябваше да се откажа от участието си в предстоящото турне на Джудас, поради здравословни проблеми. Аз все още ще участвам в някои концерти, ще се присъединя към момчетата за някои от песните и ще продължа да свиря дотогава, докато със състоянието си не започна да компрометирам групата. Така че, докато мога да се движа на сцената – ще бъда там. Реакцията на публиката е невероятна, сгряваща и изключително емоционална.

Все още съм способен да участвам в създаването и записа на нови парчета. Надявам се на новите лекарства и напредъка на медицината, но кой знае какво ще донесе бъдещето. Едно е сигурно – аз оставам в Джудас!“, заявява Типтън в едно от интервютата си пред "Rolling Stone"

Преди това е бил член на групата The Flying Hat Band.

През 1997 г. Типтън издава своя първи солов албум Baptizm of Fire и по-късно, през 2006 г., Edge of the World.

Източници