Битка при Дерманци: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 23: Ред 23:
'''Битката при Дерманци''' или '''битката при река Вит''', състояла се през есента на 1336 г. е династична битка за власт между търновския цар [[Иван Александър]] и видинския деспот [[Белаур]] (''Бела Урош''), син на [[Шишман I]].
'''Битката при Дерманци''' или '''битката при река Вит''', състояла се през есента на 1336 г. е династична битка за власт между търновския цар [[Иван Александър]] и видинския деспот [[Белаур]] (''Бела Урош''), син на [[Шишман I]].


През [[1331]] г. след държавен преврат срещу цар [[Иван Стефан]], начело на Търновското царство застава [[Иван Александър]].Причината за войната и сражението е, че Белаур се застъпва за царските права на сваления от престола цар [[Иван Стефан]] и майка му царица [[Анна Неда]] и се вдига на бунт срещу новия цар, Иван Александър, обявявайки го за узурпатор. Бунта на видинския деспот Белаур избухнал веднага след детронирането на [[Иван Стефан]] и пристигането на [[Анна Неда]] и синовете ѝ в [[Ниш]]. Той се водел с променлив успех около 5 години. Когато успеха клонял в полза на Белаур и той се отправил към Търново за да отстрани новоизбрания цар от престола Иван Александър по съвет на протовескиария Раскин и на логотета Филип призовал на помощ татарската конница, базирана по това време в Тракия. Докато пристигне татарската конница, Иван Александър протакал преговорите няколко дни. Татарите преминали Стара планина през [[Златишки проход|Златишкия проход]] или прохода [[Арабаконак]] и ударили внезапно армията на видинския деспот в гръб. Силите на Иван Александър били общо около 10 000 хиляди - царската войска от Търново и още 2000 татари. Попаднала между два огъня, войската на Белаур била унищожена, а деспотът — загинал на бойното поле. Ранените след сражението, били доубити или издавени. Околните селца и колиби подпалени и унищожени. Това е станало през есента на 1336 г.
Причината за войната и сражението е, че Белаур се застъпва за царските права на сваления от престола цар [[Иван Стефан]] и майка му царица [[Анна Неда]] и се вдига на бунт срещу новия цар, Иван Александър, обявявайки го за узурпатор.
През [[1331]] г. след държавен преврат срещу Търновския цар [[Иван Стефан]], начело на Търновското царство застава [[Иван Александър]].
Бунта на видинския деспот Белаур избухнал веднага след детронирането на [[Иван Стефан]] и пристигането на [[Анна Неда]] и синовете ѝ в [[Ниш]].Той се водел с променлив успех около 5 години. Когато успеха клонял в полза на Белаур и той се отправил към Търново за да отстрани новоизбрания цар от престола Иван Александър по съвет на протовескиария Раскин и на логотета Филип призовал на помощ татарската конница, базирана по това време в Тракия. Докато пристигне татарската конница, Иван Александър протакал преговорите няколко дни. Татарите преминали Стара планина през [[Златишки проход|Златишкия проход]] или прохода [[Арабаконак]] и ударили внезапно армията на видинския деспот в гръб. Силите на Иван Александър били общо около 10 000 хиляди - царската войска от Търново и още 2000 татари. Попаднала между два огъня, войската на Белаур била унищожена, а деспотът — загинал на бойното поле. Ранените след сражението, били доубити или издавени. Околните селца и колиби подпалени и унищожени. Това е станало през есента на 1336 г.
<br>Мястото, където е била битката е южно от сегашното село [[Дерманци]] в подножието на рида Филчов връх (Муртино бърдо). Местността и днес носи името на депост Белаур. Векове след тази битка, района е смятан за проклето място, а по- късно наричан „Пусто загòре”, защото години след тази битка, полето е било покрито с разлагащи се трупове на хора и животни и никой не смеел да се засели там.
<br>Мястото, където е била битката е южно от сегашното село [[Дерманци]] в подножието на рида Филчов връх (Муртино бърдо). Местността и днес носи името на депост Белаур. Векове след тази битка, района е смятан за проклето място, а по- късно наричан „Пусто загòре”, защото години след тази битка, полето е било покрито с разлагащи се трупове на хора и животни и никой не смеел да се засели там.



Версия от 17:19, 14 юли 2021

Битка при Дерманци
Информация
Период1336
МястоДерманци, Търновско царство
Резултатпобеда за Иван Александър
ТериторияТърновско царство
Страни в конфликта
Търновско царствоВидинско царство
Командири и лидери
Иван АлександърБелаур
Сили
8000 българи
2000 татари
общо 10 000
неизв.
Жертви и загуби
неизв.тежки

Битката при Дерманци или битката при река Вит, състояла се през есента на 1336 г. е династична битка за власт между търновския цар Иван Александър и видинския деспот Белаур (Бела Урош), син на Шишман I.

През 1331 г. след държавен преврат срещу цар Иван Стефан, начело на Търновското царство застава Иван Александър.Причината за войната и сражението е, че Белаур се застъпва за царските права на сваления от престола цар Иван Стефан и майка му царица Анна Неда и се вдига на бунт срещу новия цар, Иван Александър, обявявайки го за узурпатор. Бунта на видинския деспот Белаур избухнал веднага след детронирането на Иван Стефан и пристигането на Анна Неда и синовете ѝ в Ниш. Той се водел с променлив успех около 5 години. Когато успеха клонял в полза на Белаур и той се отправил към Търново за да отстрани новоизбрания цар от престола Иван Александър по съвет на протовескиария Раскин и на логотета Филип призовал на помощ татарската конница, базирана по това време в Тракия. Докато пристигне татарската конница, Иван Александър протакал преговорите няколко дни. Татарите преминали Стара планина през Златишкия проход или прохода Арабаконак и ударили внезапно армията на видинския деспот в гръб. Силите на Иван Александър били общо около 10 000 хиляди - царската войска от Търново и още 2000 татари. Попаднала между два огъня, войската на Белаур била унищожена, а деспотът — загинал на бойното поле. Ранените след сражението, били доубити или издавени. Околните селца и колиби подпалени и унищожени. Това е станало през есента на 1336 г.
Мястото, където е била битката е южно от сегашното село Дерманци в подножието на рида Филчов връх (Муртино бърдо). Местността и днес носи името на депост Белаур. Векове след тази битка, района е смятан за проклето място, а по- късно наричан „Пусто загòре”, защото години след тази битка, полето е било покрито с разлагащи се трупове на хора и животни и никой не смеел да се засели там.

Последици

След битката при река Вит Иван Александър поема пряко управлението на Видинското депсотство, докато не установява за цар във Видин сина си Иван Срацимир от влшката принцеса Теодора Басараб.