Разлика между версии на „Барбадос“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
м (бе --> е, сег. ист. време, чест остатък от превод от was)
м
'''Барбадос''' (също '''Барбейдос'''<ref>„Българска енциклопедия А-Я“, 2007.</ref><ref>„Нов правописен речник на българския език“, 2002.</ref>; {{lang|en|Barbados}}, {{IPA|/bɑrˈbeɪdɒs, bɑrˈbeɪdoʊs/}}) е [[островна държава]], част от островната група [[Малки Антили]]. Той е с дължина 34 km и ширина до 23 km, като покрива площ от 432 km². Разположен е в западната част на северната част на Атлантическия океан, на 100 km източно от Подветрените острови и Карибско море<ref>^ Chapter 4 – [http://lcweb2.loc.gov/cgi-bin/query/r?frd/cstdy:@field(DOCID+cx0103) The Windward Islands and Barbados] – U.S. Library of Congress</ref>. Барбадос е част от Малките Антили, приблизително на 13° с.ш. от екватора. Намира се на около 168 km източно от двете страни на [[Сейнт Лусия]] и [[Сейнт Винсент и Гренадини]] и на 400 km североизточно от [[Тринидад и Тобаго]]. Барбадос е извън атлантическата „Алея на ураганите“. Негова столица и най-голям град е [[Бриджтаун]].
 
Обитаван от индианци-кариби от 13 век и преди това от други американски индианци, Барбадос е посетен от испански навигаторимореплаватели в края на 15 век и обявен за владение на испанската корона<ref>''Sauer, Carl Ortwin (1969) [1966]. [https://books.google.com/books?id=ayCi1EAaIWQC&pg=PA193 Early Spanish Main, The. University of California Press]. pp. 192 – 197''</ref>. Островът се появява за първи път в испанска карта през 1511 г. Португалците посещават острова през 1536 г., но остават непотърсени, като единственият им принос е въвеждането на диви свине за добро снабдяване с месо. Английски кораб пристига на Барбадос през 1625 г. и англичаните завладяват острова в името на крал [[Джеймс I (Англия)|Джеймс I]]. През 1627 г. първите постоянни заселници пристигат от Англия и той става английска и по-късно британска колония<ref>''Secretariat.'' [https://web.archive.org/web/20140820080026/http://thecommonwealth.org/our-member-countries/barbados/history ''Barbados – History'']''. [[Commonwealth of Nations]]. Архивиран от оригинала на 20 август 2014.''</ref>. Като богата захарна колония, тя се превръща в английски център на африканската търговия с роби, докато тази търговия не е обявена за незаконна през 1807 г., с окончателно освобождаване на робите в Барбадос през 1833 г.
 
На 30 ноември 1966 г. Барбадос става независима държава и член на [[Общност на нациите|Британската общност]] с британския монарх (понастоящем кралица [[Елизабет II]]) като наследствен държавен глава<ref>''HRM Queen Elizabeth II (2010).'' [http://www.royal.gov.uk/MonarchAndCommonwealth/TheQueenandBarbados/Historyandpresentgovernment.aspx ''History and present government – Barbados'']''.''</ref>. Има население от 284 996 души, предимно от африкански произход. Въпреки че е класифициран като атлантически остров, Барбадос се счита за част от [[Карибски държави|Карибите]], където е класиран като водеща туристическа дестинация. Четиридесет процента от туристите идват от Великобритания, като следващите големи групи посетители на острова са от САЩ и Канада.

Навигация