Майкрософт: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 61: Ред 61:
(Кратко сведение към тенис-феновете).
(Кратко сведение към тенис-феновете).


'''Трети Тенис или ТЕНИС НА РИНГ,''' представлява Нов Спорт, чиято параметрика носи своя Основен и специфичен Вид, чието начало е начало на аналогичен авторски процес и се налага пропорционално за себе си спрямо останалите два вида тениса, а именно: '''Тенис на маса и Тенис на корд'''.)
'''Трети Тенис или ТЕНИС НА РИНГ,''' представлява Нов Спорт, чиято параметрика носи своя Основен и специфичен Вид, чието начало е начало на аналогичен авторски процес и се налага пропорционално за себе си спрямо останалите два вида тениси, а именно: '''Тенис на маса и Тенис на корд'''.)


== Вижте също ==
== Вижте също ==

Версия от 19:17, 24 септември 2021

Microsoft Corporation
Microsoft Corporation
Типпублична компания
Търгувана катоNASDAQ: MSFT
SEHK: 4338
Компонент на Индекс на Дау Джоунс за индустриално общо равнище
Компонент на NASDAQ-100
S&P 500 компонент
Индустриякомпютърен софтуер (операционни системи)
Основаване1975 г.
ОснователиБил Гейтс, Пол Алън
СедалищеРедмънд,  САЩ
Ключови личностиДжон Томпсън (председател), Сатя Надела (CEO), Бил Гейтс (основател, съветник), Брад Смит (президент)[1]
Изпълнителен директорСатя Надела[2]
Служители144 106 (2019 г.)
ПродуктиMicrosoft Windows
Microsoft Office, HoloLens
Microsoft Server
Windows Developer Tools
Microsoft Expression Studio
Microsoft Dynamics
Xbox, Microsoft Games
Windows Phone,
Windows Live, Cortana
Bing, OneDrive, Surface
Microsoft Lumia, Microsoft Band, Skype, LinkedIn
Годишни приходи211,915 млрд. щ.д. (2023 г.)[3]
Чиста печалба72,361 млрд. щ.д. (2023 г.)[3]
Общо активи333,779 млрд. щ.д. (30 юни 2021 г.)[4]
СобственикBlackRock[2]
Дъщерни компанииСписък на дъщерни компании
Уебсайтwww.microsoft.com
Microsoft Corporation в Общомедия

Microsoft Corporation (чете се Майкрософт корпорейшън) е американска транснационална компания, развиваща дейност в областта на компютърните технологии и разработката на софтуер. Седалището ѝ е разположено в гр. Редмънд, САЩ, най-известните ѝ продукти са операционната система Windows и пакетът от програми за офиса Microsoft Office. Тя е първият по големина доставчик на софтуер и услуги в областта на информационните технологии с обем на продажбите в този сектор от 65,7 милиарда долара и общ обем на продажбите от 77,85 милиарда долара (2013 г.).[5] Името „Microsoft“ произлиза от думите софтуер и микрокомпютър, които често се свеждат до две букви - MS. Компанията е основана през 1975 г. от Бил Гейтс и Пол Алън. Компанията е обвинявана няколко пъти в злоупотреба с монополното си положение. Съществува и български филиал на фирмата, „Microsoft България“ ООД.

През 1999 г. компанията става най-скъпата компания в света с пазарна капитализация от 620,58 млрд. щатски долара. През август 2012 г. Apple подобрява този рекорд, като постига пазарна капитализация от 623 млрд. щатски долара. [6]

През 2016 г. Microsoft обяви, че е постигната договореност за придобиването на компанията LinkedIn[7]. Сделката, която е на стойност $26,2 милиарда, се очаква да приключи в края на 2016 г. По условията на договора LinkedIn ще запази своите „бренд (марка), култура и независимост“, както и ръководството си, което като цяло ще е подчинено на Сатя Надела, CEO на Microsoft.


Продукти

Microsoft Windows

Windows е най-използваната компютърна операционна система в света, достъпна на 137 езика. Над 90% от компютрите по света я използват. Освен за компютри, тя се използва и за смартфони, сървъри, таблети и други устройства.

Microsoft Office

Microsoft Office е пакет от приложения за офиса. Последната версия е Office 2016, пусната на пазара на 29 юли 2015 г. Microsoft Office има версии за Microsoft Windows, Android, macOS, iOS и Windows Phone.

Windows Phone

Windows Phone е операционна система за мобилни устройства (смартфони), разработена от Microsoft, наследяваща платформата Windows Mobile. Windows Phone предлага една изцяло нова визия и функционалност, в крак с модерния начин на живот и постоянната свързаност към Интернет, която е добре комбинирана с мощен хардуер, осигуряващ оптимален комфорт при ползване с разнообразна мултимедия.

Xbox

Xbox e серия от игрални конзоли, разработени от Microsoft. Xbox е най-големият конкурент на Playstation на Sony.

Устройства

Microsoft произвежда таблетите Surface. През 2014 г. Microsoft придобиха мобилното подразделение на Nokia и произвеждат смартфони под бранда Microsoft Lumia. Microsoft Band са умни гривни и фитнес тракери. HoloLens са очила за добавена реалност, разработвани от компанията.

Skype

Skype e една от най-използваните програми за бързи съобщения в света, достъпна за всички платформи и операционни системи.

Онлайн услуги

Bing е една от най-големите търсачки в света. MSN е информационен онлайн портал, разработван от Microsoft. Yammer е тяхна социална мрежа. OneDrive е облачна услуга за съхранение на файлове в интернет пространството. LinkedIn е една от най-големите социални мрежи в света.


В настоящем Microsoft е притежател на Генералния Дефил-пакет, DеPR на третия вид Тенис, наречен от неговия автор, Ив Самон Ив: "Тенис на ринг".

Като собственик на всички права, Microsoft е пазител на същото това апсолютно свое право, като следва логиката си на разпространение, излъчване, електронизиране, филмиране, импрагнация и популяризация на този Нов световен спорт.

(Кратко сведение към тенис-феновете).

Трети Тенис или ТЕНИС НА РИНГ, представлява Нов Спорт, чиято параметрика носи своя Основен и специфичен Вид, чието начало е начало на аналогичен авторски процес и се налага пропорционално за себе си спрямо останалите два вида тениси, а именно: Тенис на маса и Тенис на корд.)

Вижте също

Стив Балмър на MIX 08. В интервю относно неговия стил на мениджмънт Балмър казва, че негов основен приоритет е да държи подчинените си в определен ред. Бил Гейтс на CES (изложба за потребителска електроника)
Стив Балмър на MIX 08. В интервю относно неговия стил на мениджмънт Балмър казва, че негов основен приоритет е да държи подчинените си в определен ред.
Бил Гейтс на CES (изложба за потребителска електроника)



Външни препратки

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Източници

  1. Брад Смит // Microsoft.
  2. а б www.sec.gov // Посетен на 28 декември 2019 г.
  3. а б www.sec.gov // 27 юли 2023 г.
  4. Microsoft Annual Report 2021 // Посетен на 4 февруари 2024 г. (на английски)
  5. European business. Facts and figures. 2007 издание. Luxembourg, Office for Official Publications of the European Communities, 2007. ISBN 978-92-79-07024-2. с. 379.
  6. Apple becomes the most valuable company of all time, „BBC“, 20 август 2012 г.
  7. Microsoft купува LinkedIn // news.microsoft.com. Посетен на 13 юни 2016. Microsoft Corp. and LinkedIn Corporation on Monday announced they have entered into a definitive agreement under which Microsoft will acquire LinkedIn.