Разлика между версии на „Конституционен съд“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
'''Конституционният съд''' е държавен орган, който се изказва по съответствието на [[закон]]ите спрямо [[конституция]]та на страната. В някои страни тази функция се изпълнява от [[Върховен съд|върховния съд]] на държавата. Първият самостоятелен конституционен съд в [[Европа]] е създаден с [[Австрия|австрийската]] конституция от [[1920]] г. [[Конституционен съд на България|Конституционният съд на Република България]] е създаден с конституцията от [[1991]] г.
Конституционният съд се състои от 12 членове. Една трета, от които се назначават от президента на републиката, една трета се избират от Народното събчрание и една трета - от общо събрание на съдиите от ВКС и ВАС. Мандатът на съдиите от КС е девет години - не могат да бъдат избиранини повторно. Съставът на КС се обновява след тригодишен интервал от време, от съответна квота. Конституционните съдии трябва да отговарят на определени критерии - висше юридическо образование, петгодишен юридически стаж, висока нравственост и професионални качества. Членовете на Конституционния съд нямат право да упражняват друга професия или дейност (с изключение на преподавателска дейност). Имат имунитет на народни представители.
 
Компетентност на Контституционния съд: дава задължителни тълкувания на Конституцията, произнася се по искания за овявяване на противоконституционност на законите и подзаконовите нормативни актове на Народното събрание, Министерски съвет и президента, решава спорове за компетентност между Народното събрание, президента и Министерски съвет, както и между органите на местно самоуправление и централните органи, произнася се по съответствието на международните договори, по които България е страна и Конституцията. Произнася се по конституционността на партии и сдружения, по законността на избора на президент, народен представител, произнася се по обвинения повдигнати от Народното събрание срещу президентал
КС може да бъде сезиран от една пета от народните представители, президента, Министерския съвет, ВАС, ВКС и главния прокурор.
[[Категория:Съдебна система]]
[[Категория:Държавни институции]]
Анонимен потребител

Навигация