Владимир Каролев: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Дописах на колко години е починал!
Етикети: Визуален редактор Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Ред 1: Ред 1:
{{Личност|икономист|починал-дата=[[21 октомври]] [[2021]]г.|починал-място=София, Република България}}
{{Личност|икономист|починал-дата=[[21 октомври]] [[2021]]г. на 60 години|починал-място=София, Република България}}


'''Владимир Асенов Каролев''' е [[България|български]] икономист и финансист. Бивш [[общински съветник]] от НДСВ в [[Столична община]]. През [[2011]] година Каролев е кандидат-кмет за [[София]], издигнат от [[НДСВ]].
'''Владимир Асенов Каролев''' е [[България|български]] икономист и финансист. Бивш [[общински съветник]] от НДСВ в [[Столична община]]. През [[2011]] година Каролев е кандидат-кмет за [[София]], издигнат от [[НДСВ]].

Версия от 08:37, 21 октомври 2021

Владимир Каролев
български политик
Роден
Починал
21 октомври 2021г. на 60 години
София, Република България

Учил вУниверситет за национално и световно стопанство

Владимир Асенов Каролев е български икономист и финансист. Бивш общински съветник от НДСВ в Столична община. През 2011 година Каролев е кандидат-кмет за София, издигнат от НДСВ.

Детство и образование

Владимир Каролев е роден на 31 юли 1961 година в град Варна. Завършва 35-а гимназия в София, след което служи войник в разузнавателно поделение в Мусачево. Според картонче, написано на пишеща машина и съхранено в държавните архиви, в казармата Каролев е сътрудник на военното контраразузнаване.

През 1986 година Каролев завършва международни икономически отношения във Висшия икономически институт „Карл Маркс“ с две специалности - МИО и икономическа журналистика, през 1993 година магистратура по бизнес администрация в Университета на Албърта в Канада и през 2014 година задочна магистратура по икономика на недвижимите имоти в Университета Рединг, Великобритания.[1]

Политическа кариера

Владимир Каролев се появява в обществено-политическото пространство след средата на 1990-те години като автор на статии по икономически теми, публикувани в периодичния печат. През 2001 година става активен участник в предизборната кампания на НДСВ - партия, създадена от Симеон Сакскобурготски. През 2003 година Каролев е избран за общински съветник в София от листата на НДСВ и е преизбиран през 2007 и 2011. През есента на 2011 година Каролев е кандидат-кмет за София, издигнат от НДСВ, а през ноември 2011 подава оставка като общински съветник с цел фокусиране върху професионалната си кариера.

Инцидент в Пирин

Владимир Каролев изчезва на 9 май 2021 г. след спускане със сплитборд под връх Тодорка и е намерен от спасителите в тежко състояние в 00:40 след полунощ, след 12-часова спасителна операция. Първи до него стигат братята Стойчо и Росен Баненски. „След около 3 часа ходене и търсене под клековете, защото видимостта е не повече от 50 метра, намерихме първо каската и той беше на 100 метра по-нагоре. Дишаше, но не беше контактен“, обяснява Стойчо Баненски, доброволец и зам.-кмет на Банско. „Паднал е най-вероятно, прелетял, не знам колко е карал, но разстоянието е около 400 метра надморска височина. Веднага му оказахме помощ, завихме го с одеяла, веднага отрядът се пренасочи, много тежка акция“, допълва Росен Баненски - доброволец и директор на Национален парк „Пирин“. Първоначално е настанен в болницата в Разлог и въведен в медикаментозна кома. На място пристигат здравният министър и директорът на „Пирогов“. „Травмите са тежки, говорим за съчетана травма с черепно-мозъчна травма, гръдна травма и глезен“, съобщава Костадин Ангелов, министър на здравеопазването в оставка. В ранния следобед на 10 май, Каролев е извозен с правителствена линейка до София и е настанен в реанимацията на неврохирургията на „Пирогов“.[2]

На 21 октомври около 01 часа почива.

Източници

Външни препратки