Направо към съдържанието

Траш метъл: Разлика между версии

2 байта изтрити ,  преди 1 година
м
правописна корекция: хевиметъл/хардрок редактирано с AWB
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
м (правописна корекция: хевиметъл/хардрок редактирано с AWB)
 
'''Траш метълът''', наричан още за краткост '''траш''' ({{lang|en|на=от|thrash}} [θɹæʃ] – „потупвам, бия, удрям, тупам“, често бъркана с ''trash'' [tɹæʃ] – „боклук, отпадък“), е вид [[хевиметъл]] музика.
 
Този поджанр води началото си от края на 1970-те години и началото на 1980-те години, когато много метъл групи започват да съчетават бързата скорост на [[спийд метъл]]а с традиционни метъл мелодии и [[китарен риф|рифове]], често примесени с голяма доза агресия. Характеризира се главно с мощни дрезгави вокали за разлика от тези при типичния хеви метълхевиметъл, които са по-високи и мелодични и с повече чисти партии. Обикновено ритъм китарата заема доста по-централно място от соло китарата в структурата на песните и е водещ елемент при съставянето на мелодията. Някои траш групи (като [[Metallica]] и [[Megadeth]]) започват налагането на по-сложни композиции с повече сола и технически прийоми за сметка на скоростта, което полага основите за зараждането на [[прогресив метъл]]а.
 
Трудно би било да се категоризира траш метълът. Някои почитатели и музиканти категорично го определят като жанр или поджанр, но други не признават категоризирането.
* [http://forums.irontrees.com/forum12.php Thrash Metal форум]
 
{{Хевиметъл}}
{{Хеви метъл}}
 
[[Категория:Траш метъл| ]]