Уикипедия:Междууики: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Производна-Уикипедия
Ред 63: Ред 63:
== Междуезикови препратки ==
== Междуезикови препратки ==


'''Междуезиковите препратки''' (съкратено '''МЕП'''), наричани и често '''междууикита''', са препратки, които се поставят на дадена страница, за да свържат страницата с различните й други езикови версии на които тя съществува. Например на статията "[[България]]", междууикито <nowiki>[[en:Bulgaria]]</nowiki> свързва българската статия за България с английската статия за България. Като добавяте чуждоезични междууикита на български страници в Българската Уикипедия не забравяйте да добавите и българско междууики на чуждоезичните страници в чуждите уикипедии. Например в горният пример, за да добавите българското междууики на "[[:en:Bulgaria|Bulgaria]]" добавете <nowiki>[[bg:България]]</nowiki>.
'''Междуезиковите препратки''' (съкратено '''МЕП'''), наричани и често '''междууикита''', са препратки, които се поставят на дадена страница, за да свържат страницата с различните й други езикови версии на които тя съществува. Например на статията "[[България]]", междууикито <nowiki>[[en:Bulgaria]]</nowiki> свързва българската статия за България с английската статия за България. Като добавяте чуждоезични междууикита на български страници в Българската Уикипедия не забравяйте да добавите и българско междууики на чуждоезичните страници в чуждите уикипедии. Например в горният пример, за да добавите българското междууики на "[[:en:Bulgaria|Bulgaria]]" добавете <nowiki>[[bg:България]]</nowiki>. Не е нужно да добавяте българските междууикита на всяка чужда версия на статията, достатъчно е да добавите българското междууики на една от основните чуждоезични версии (английската, немската, френската и т.н.). Причината е, че на много от основните уикипедии има [[Уикипедия:Бот|ботове]], които добавят липсващи МЕП от една уикипедия на други.


== Вижте също ==
== Вижте също ==

Версия от 07:00, 20 август 2007

Междуикитата представляват препратки към към други уикита, например към Уикиречник, Уикикниги. Те се различават от обикновените препратки по това, че започват с определен код, който се отделя с двоеточие от името на страницата, към която се препраща, например [[q:Начална страница]].

Кодове за сродните проекти

Дадени са кодовете, които могат да се ползват в проектите на Уикимедия при създаването на препратки към други уикита. В скоби е посочен кодът за препратки към същия проект, но на друг език.

от \ към Уикипедия Уикиречник Уикицитат Уикикниги Уикиновини
Уикипедия – (xx) wikt (wikt:xx) q (q:xx) b (b:xx) n (n:xx)
Уикиречник w (w:xx) – (xx) q (q:xx) b (b:xx) n (n:xx)
Уикицитат w (w:xx) wikt (wikt:xx) – (xx) b (b:xx) n (n:xx)
Уикикниги w (w:xx) wikt (wikt:xx) q (q:xx) – (xx) n (n:xx)
Уикиновини w (w:xx) wikt (wikt:xx) q (q:xx) b (b:xx) – (n:xx)

Забележки:

  • Когато се ползват обикновените кодове (без добавката за език), се създават препратки към съответния проект на същия език, например чрез препратката wikt:, въведена в българоезичната Уикипедия, се създава връзка към Уикиречник на български.
  • На мястото на xx се поставя съответният код за езика, например en, de и т.н.
  • Валидни са и кодовете wikipedia, wiktionary, wikiquote, wikibooks и wikinews, които създават връзки към англоезичните версии на съответните проекти, ако не се посочи допълнителен код за език, например wikiquote:de.

Кодовете за следните няколко уикита са еднакви за всички проекти:

от \ към Уикиизточник Мета Общомедия September 11 Уикивидове
Всеки проект wikisource m, meta commons sep11 wikispecies

Междуезикови препратки

Междуезиковите препратки (съкратено МЕП), наричани и често междууикита, са препратки, които се поставят на дадена страница, за да свържат страницата с различните й други езикови версии на които тя съществува. Например на статията "България", междууикито [[en:Bulgaria]] свързва българската статия за България с английската статия за България. Като добавяте чуждоезични междууикита на български страници в Българската Уикипедия не забравяйте да добавите и българско междууики на чуждоезичните страници в чуждите уикипедии. Например в горният пример, за да добавите българското междууики на "Bulgaria" добавете [[bg:България]]. Не е нужно да добавяте българските междууикита на всяка чужда версия на статията, достатъчно е да добавите българското междууики на една от основните чуждоезични версии (английската, немската, френската и т.н.). Причината е, че на много от основните уикипедии има ботове, които добавят липсващи МЕП от една уикипедия на други.

Вижте също

Шаблон:Производна-Уикипедия