Разлика между версии на „Видеокарта“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (Премахнати редакции на GoshoPechkata (б.), към версия на Ket)
Етикет: Отмяна
Етикети: Отменени Визуален редактор Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
'''Видеокарта''' (известна също като '''графична платка''', '''графична карта''', '''видеоадаптер''', '''графичен адаптер''') (Английски превод: Video card, Graphics processing unit, Graphics card) е [[разширителна карта]], преобразуваща [[Образ (информация)|графичния образ]], съхранен в [[оперативна памет|паметта]] на [[компютър]]а под форма, която е подходяща за изобразяване на картината на [[монитор]]а.
 
Повечето графични карти не са ограничени до обикновен изход на дисплея. Техният интегриран [[графичен процесор]] може да извърши допълнителна обработка, снемайкиснимайки по този начин натоварването от централния процесор. Например, компании като [[Nvidia]] и [[AMD]] (преди известна като ATI) произвеждат карти, които използват API като OpenGL и DirectX и ги емплементират на хардуерно ниво. В по-късната част 2010-те години се наблюдава и тенденция да се използват изчислителните възможности на графичния процесор за решаване на неграфични задачи, което може да се направи чрез използването на OpenCL и CUDA. Графичните карти се използват широко за обучение на AI, добив на криптовалути и молекулярна симулация.
[[Файл:AMD RX 6900XT .jpg|мини|300x300пкс|Видеокарта от семейството [https://www.amd.com/en/graphics/radeon-rx-graphics AMD Radeon] 6000, 6600/xt,6700/xt,6800/xt,6900/xt.]]
Най-често видеокартата е изработена като 3D принтирана платка, към която след това се вградират части за охлаждане. Тя се поставя в [[Разширителна карта|слот за разширение]] – универсален или специализиран ([[AGP]], [[PCI Express]]). Някои се използват ярез помощта на специални кутии, които са свързани към компютъра чрез докинг станция или кабел. Те са известни като eGPU.
Анонимен потребител

Навигация