Разлика между версии на „Бадминтон“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Премахнати редакции на 37.63.17.224 (б.), към версия на Молли
(Az losho)
Етикети: Отменени Визуален редактор Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
м (Премахнати редакции на 37.63.17.224 (б.), към версия на Молли)
 
== История ==
Бадминтонът първоначално е известен като ''Battledore and shuttlecock'' („бата и перце“) – игра, оформила се най-вероятно още преди 2000 години в [[Египет]] и [[Древна Гърция]]. Оттам се разпространила на изток до [[Китай]], [[Япония]] и [[Индия]]. Играе се с малки ракети, подобни на бати, направени от дърво и обвити с кожа по края, с дължина 17 инча и половина и ширина от 5 инча и половина, като двама души просто удряли перцето колкото могат повече пъти без то да падне на земята. Произходът на перцето не е изяснен. Предполага се, че са използвали корк за съхраняването на пера за писане и станало популярно полученият предмет да се подхвърля и удря.
Nz ne sum dobar po istoriq
 
През XVIII век играта се наричала ''Poona'' („пуна“) в Индия, откъдето разположените тогава там офицери от Британската армия я донасят в [[Европа]]. Селяните в [[Англия]] я играят и играта лесно се превръща в любима детска игра. От 60-те години на XIX век ''Battledore'' или ''Jeu de Volant'' се играе в големите имения като забавление на по-висшата класа. През [[1830]] година семейство Съмърсет постига рекорд от 2117 непрекъснати удара на перцето.
 
Името „бадминтон“ идва от имението Бадминтон (''Badminton House'') – резиденция в [[Глочестършир]] на дука на Буфо (''Duke of Beaufort''), където в края на 50-те години на XIX век се появява нова версия на ''Battledore''. Айзък Спрат (''Isaac Spratt'') – търговец на играчки от [[Лондон]], публикува през 1860 година книгата „Батълдор от Бадминтон – една нова игра“, но не е оцеляло копие. Кога точно батълдорът става бадминтон не е ясно, но първите правила на играта са написани още в Пуна, Индия от британските войници и не се различават много от сегашните. Играта е много популярна в Англия през 70-те и 80-те години на XIX век, но по-скоро като обществен отдих на открито, отколкото като спорт.
 
През 1883 година в издание, озаглавено „Тенис, крокет, ракети и други по поляните“ (''Lawn Tennis, Croquet, Racquets etc.'') са отделени десетина страници за бадминтона, описан от автора като „тенис на поляна с перце вместо топка“. Хората започват да възприемат играта по-сериозно и през 1893 година се състои първата среща на различни клубове в [[Саутсий]], [[Хемпшир]]. Тя е последвана от основаването на Асоциацията по бадминтон (''Badminton Association''), а скоро след това 14 от водещите клубове в [[Англия]] се споразумяват за официалните правила на играта. И така на 13 септември 1893 година в имението Дънбар на ул. „Уейвърли Гроув“ 6 в [[Портсмут]], Англия (''House „Dunbar“'', ''6 Waverly Grove, Portsmouth, England'') бадминтонът е официално създаден. През 1899 година Асоциацията по бадминтон започва и Открит шампионат по бадминтон на цяла Англия (''All England Open Badminton Championship'') – първото съревнование по бадминтон в света.
 
През 30-те години на XX век [[Дания]], [[Съединените щати]] и [[Канада]] стават разпалени почитатели на играта и през 1934 г. е основана [[Международна федерация по бадминтон|Международната федерация по бадминтон]] (''International Badminton Federation''). Основателки на IBF са Англия, [[Уелс]], [[Ирландия]], [[Шотландия]], [[Дания]], [[Холандия]], [[Канада]], [[Нова Зеландия]] и [[Франция]]. [[Индия]] се присъединява през 1936 година. Играта става популярна също и в [[Малайзия]], [[Индонезия]] и [[Австралия]]. Първият изцяло професионален турнир по бадминтон се провежда в Албърт Хол (''Albert Hall'') в Лондон през 1979 година. Бадминтонът е допуснат като пълноправен спорт на [[Летни олимпийски игри 1992|XXV Олимпиада]] в [[Барселона]] през 1992 година. ''IBF'', като ''BWF'' днес (''Badminton World Federation''), ръководи международния бадминтон и развива спорта глобално от седалището си, по чисто съвпадение, в Глостършир.
 
== Правила ==
128

редакции

Навигация