Век на унижение: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Векът на унижение''', или още '''Стоте години на унижение''', е понятие от китайската историография, което описва периода на усилена западна и японска намеса и подчинено положение на династията [[Цин]] и [[Република Китай]] между [[1839]] и [[1949]] г.<ref>По-точно – 110 години</ref> Понятието се заражда около [[1915]] г. във връзка с китайската съпротива срещу [[Двадесетте и едно искания]], отправени<ref>На 8 януари 1915 г.</ref> от Японската империя към Република Китай по време на Първата световна война, а впоследствие приети от [[Юен Шъкай]], който пък по-рано е сред потушителите на Синхайската революция от 1911 г.
'''Векът на унижение''', или още '''Стоте години на унижение''', е понятие от китайската историография, което описва периода на усилена западна и японска намеса и подчинено положение на династията [[Цин]] и [[Република Китай]] между [[1839]] и [[1949]] г.<ref>По-точно – 110 години</ref> Понятието се заражда около [[1915]] г. във връзка с китайската съпротива срещу [[Двадесетте и едно искания]], отправени<ref>На 8 януари 1915 г.</ref> от Японската империя към Република Китай по време на Първата световна война, а впоследствие приети от [[Юен Шъкай]], който пък по-рано е сред потушителите на [[Синхайска революция|Синхайската революция]] от 1911 г.


Разпространението на понятието е подпомогнато както от националистическия [[Гоминдан]], така и от интернационалистическата [[Китайска комунистическа партия]].
Разпространението на понятието е подпомогнато както от националистическия [[Гоминдан]], така и от интернационалистическата [[Китайска комунистическа партия]].

Версия от 12:24, 15 януари 2022

Векът на унижение, или още Стоте години на унижение, е понятие от китайската историография, което описва периода на усилена западна и японска намеса и подчинено положение на династията Цин и Република Китай между 1839 и 1949 г.[1] Понятието се заражда около 1915 г. във връзка с китайската съпротива срещу Двадесетте и едно искания, отправени[2] от Японската империя към Република Китай по време на Първата световна война, а впоследствие приети от Юен Шъкай, който пък по-рано е сред потушителите на Синхайската революция от 1911 г.

Разпространението на понятието е подпомогнато както от националистическия Гоминдан, така и от интернационалистическата Китайска комунистическа партия.

Бележки

  1. По-точно – 110 години
  2. На 8 януари 1915 г.