Рап: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
{{без източници|18:02, 11 април 2018 (UTC)}}
{{без източници|18:02, 11 април 2018 (UTC)}}


'''Рап музиката''', или '''[[хип-хоп]]''', е създадена през 80-те години на 20 век.
'''Рап музиката''', или '''[[хип-хоп]]''', е създадена през 80-те години на 20 век.ЗА МНОГО ГОДИНИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ ВААААААААААААААААААААА


Може да се създаде със или без ритъмен съпровод. Стилът е комбинация на [[реч]], [[проза]], [[поезия]] и [[песен]]. Произходът му може да се търси в африканската, карибската и американската [[музика]].
Може да се създаде със или без ритъмен съпровод. Стилът е комбинация на [[реч]], [[проза]], [[поезия]] и [[песен]]. Произходът му може да се търси в африканската, карибската и американската [[музика]].

Версия от 09:21, 18 януари 2022

Рап музиката, или хип-хоп, е създадена през 80-те години на 20 век.ЗА МНОГО ГОДИНИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ ВААААААААААААААААААААА

Може да се създаде със или без ритъмен съпровод. Стилът е комбинация на реч, проза, поезия и песен. Произходът му може да се търси в африканската, карибската и американската музика.

Рапът на днешния хип-хоп се създава, като се използват сложен ритъм, интригуваща поетична форма и изобретателна игра с думи. Едновременно с използването на елементи, характерни за традиционната поезия, рап лириката засяга и живота на улицата, където се е зародил хип-хопът. Въпреки че рапът се е превърнал в международно явление, някои тенденции в него, засягащи раса, социална прослойка и пол, остават в средите на рапърите и техните почитатели.Как е Мишо. Сууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууу Мамкамуууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууу от Калин

История

Произлиза от улицата. Първоначално е използван като танцов ритъм в клубовете на Бронкс (Ню Йорк) и Детройт. Постепенно се формират много групи и възниква напрежение между тях, което е причина и за много насилие и смърт. Преди рапът се е делял на 2 основни школи: West Coast и East Coast.

Сред основателите на стила се нареждат групите: R.U.N. DMC, Whodini, Beastie Boys, Grand Master Flash. Сред най-известните изпълнители през годините се нареждат Snoop Dog, The Notorious B.I.G., Тупак, д-р Дре, Еминем, MC Hammer, Нейт дог, Бъста Раймс, B.G. The Prince Of Rap, Cypress Hill, Айс Кюб, 50 Cent, Ийзи-Е, Lil Wayne, TYGA, DMX и много други.

България

Рап музиката навлиза в България още преди 1989 г., но поради липса на специфичната за нея социална среда, поради неизвестността на английския език, български групи не се изявяват сериозно в този жанр. Тази музика остава по танцувалните клубове, по онова време наричани дискотеки, по името на господстващия танцувален жанр по онова време. Поради по-ефектната си външна изява рап музиката през 1980-те в България се асоциира с брейка (брейк денс, break dance). Широко са разпространени клубове и школи по брейк, които отпърво са отречени от тоталитарната социалистическа власт, но после поощрявани с цел канализиране на присъщата младежка енергия към спортни (акробатични) занимания (за каквото се приема тогава брейкът).

Първите години на 1990-те бележат застой в развитието на рап музиката в България. Първоначалното натрупване на капитали, духовната и материална мизерия и масовият разпад на предишните обществени идеали довеждат до поява на социално разслоение, неграмотност, потиснати и бедни младежи – хранителна среда за рап музика и други субкултури явления, като наркомания, практически непозната преди 1989 г.

Появяват се спорадично рап изпълнители като „Гумени глави“, Мишо Шамара и Ванко Едно. Едва към края на 1990-те години се появяват първите успешни рап изпълнители – „Ъпсурт“. Това съвпада с окончателното омизерявеане на населението.

Известни съвременни български изпълнители са Спенс, F.O., Hoodini, Dim4ou, 42, Секта, Wosh MC и други.