Битка при Дерманци: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
TedMBot (беседа | приноси)
м правопис/общо форматиране
Ред 21: Ред 21:
|жертви2=тежки
|жертви2=тежки
}}
}}
'''Битката при Дерманци''' или '''битката при река Вит''', състояла се през есента на 1336 г. е династична битка за власт между търновския цар [[Иван Александър]] и видинския деспот [[Белаур]] (''Бела Урош''), брат на [[Михаил III Шишман Асен|Михаил III Шишман]] и син на деспот [[Шишман I]].
'''Битката при Дерманци''' или '''битката при река Вит''', състояла се през есента на 1336 г. е династична битка за власт между търновския цар [[Иван Александър]] и видинския деспот [[Белаур]] (''Бела Урош''), брат на [[Михаил III Шишман Асен|Михаил III Шишман]] и син на деспот [[Шишман I]].


След смъртта на [[Михаил III Шишман]] в [[Битка при Велбъжд|битката при Велбъжд]] през 1330 г. Белаур активно съдейства за коронясването на българския престол на цар [[Иван Стефан]], син на Михаил Шишман от първата му жена [[Анна Неда]], а след това е и пръв съветник на новия български цар. Отказва да признае детронацията на Иван Стефан през 1331 г. и се противопоставя на другия си племенник, възкачилия се на ловешки деспот Иван Александър. След преврата в Търново дава политическо убежище на Анна Неда и синът й. Бунта на деспот Белаур избухнал веднага след детронирането на [[Иван Стефан]] и пристигането на [[Анна Неда]] и синовете ѝ в [[Ниш]]. Той се водел с променлив успех около 5 години. Когато успеха клонял в полза на Белаур и той се отправил към Търново за да отстрани новоизбрания цар от престола Иван Александър по съвет на протовескиария Раскин и на логотета Филип призовал на помощ татарската конница, базирана по това време в Тракия. Докато пристигне татарската конница, Иван Александър протакал преговорите няколко дни. Татарите преминали Стара планина през [[Златишки проход|Златишкия проход]] или прохода [[Арабаконак]] и ударили внезапно армията на видинския деспот в гръб. Силите на Иван Александър били общо около 10 000 хиляди - царската войска от Търново и още 2000 татари. Попаднала между два огъня, войската на Белаур била унищожена, а деспотът загинал на бойното поле. Ранените след сражението, били доубити или издавени. Околните селца и колиби подпалени и унищожени. Това е станало през есента на 1336 г.
След смъртта на [[Михаил III Шишман]] в [[Битка при Велбъжд|битката при Велбъжд]] през 1330 г. Белаур активно съдейства за коронясването на българския престол на цар [[Иван Стефан]], син на Михаил Шишман от първата му жена [[Анна Неда]], а след това е и пръв съветник на новия български цар. Отказва да признае детронацията на Иван Стефан през 1331 г. и се противопоставя на другия си племенник, възкачилия се на ловешки деспот Иван Александър. След преврата в Търново дава политическо убежище на Анна Неда и синът й. Бунта на деспот Белаур избухнал веднага след детронирането на [[Иван Стефан]] и пристигането на [[Анна Неда]] и синовете ѝ в [[Ниш]]. Той се водел с променлив успех около 5 години. Когато успеха клонял в полза на Белаур и той се отправил към Търново за да отстрани новоизбрания цар от престола Иван Александър по съвет на протовескиария Раскин и на логотета Филип призовал на помощ татарската конница, базирана по това време в Тракия. Докато пристигне татарската конница, Иван Александър протакал преговорите няколко дни. Татарите преминали Стара планина през [[Златишки проход|Златишкия проход]] или прохода [[Арабаконак]] и ударили внезапно армията на видинския деспот в гръб. Силите на Иван Александър били общо около 10 000 хиляди – царската войска от Търново и още 2000 татари. Попаднала между два огъня, войската на Белаур била унищожена, а деспотът – загинал на бойното поле. Ранените след сражението, били доубити или издавени. Околните селца и колиби подпалени и унищожени. Това е станало през есента на 1336 г.
<br>Мястото, където е била битката е южно от сегашното село [[Дерманци]] в подножието на рида Филчов връх (Муртино бърдо). Местността и днес носи името на депост Белаур. Векове след тази битка, района е смятан за проклето място, а по- късно наричан „Пусто загòре”, защото години след тази битка, полето е било покрито с разлагащи се трупове на хора и животни и никой не смеел да се засели там.
<br>Мястото, където е била битката е южно от сегашното село [[Дерманци]] в подножието на рида Филчов връх (Муртино бърдо). Местността и днес носи името на депост Белаур. Векове след тази битка, района е смятан за проклето място, а по-късно наричан „Пусто загòре”, защото години след тази битка, полето е било покрито с разлагащи се трупове на хора и животни и никой не смеел да се засели там.


== Последици ==
== Последици ==
След битката при река Вит и смъртта на Белаур,[[Иван Александър]] поставя на трона на Видинското депсотство Михаил, син на цар [[Михаил III Шишман]] от втория му брак с [[Теодора Палеологина]], докато през 1356 не установява за цар във Видин сина си [[Иван Срацимир]] от влшката принцеса [[Теодора Басараб]].
След битката при река Вит и смъртта на Белаур, [[Иван Александър]] поставя на трона на Видинското депсотство Михаил, син на цар [[Михаил III Шишман]] от втория му брак с [[Теодора Палеологина]], докато през 1356 не установява за цар във Видин сина си [[Иван Срацимир]] от влшката принцеса [[Теодора Басараб]].


== Вижте също ==
== Вижте също ==

Версия от 02:55, 29 януари 2022

Битка при Дерманци
Информация
Период1336
МястоДерманци, Търновско царство
Резултатпобеда за Иван Александър
ТериторияТърновско царство
Страни в конфликта
Търновско царствоВидинско деспотство
Командири и лидери
Иван АлександърБелаур
Сили
8000 българи
2000 татари
общо 10 000
неизв.
Жертви и загуби
неизв.тежки

Битката при Дерманци или битката при река Вит, състояла се през есента на 1336 г. е династична битка за власт между търновския цар Иван Александър и видинския деспот Белаур (Бела Урош), брат на Михаил III Шишман и син на деспот Шишман I.

След смъртта на Михаил III Шишман в битката при Велбъжд през 1330 г. Белаур активно съдейства за коронясването на българския престол на цар Иван Стефан, син на Михаил Шишман от първата му жена Анна Неда, а след това е и пръв съветник на новия български цар. Отказва да признае детронацията на Иван Стефан през 1331 г. и се противопоставя на другия си племенник, възкачилия се на ловешки деспот Иван Александър. След преврата в Търново дава политическо убежище на Анна Неда и синът й. Бунта на деспот Белаур избухнал веднага след детронирането на Иван Стефан и пристигането на Анна Неда и синовете ѝ в Ниш. Той се водел с променлив успех около 5 години. Когато успеха клонял в полза на Белаур и той се отправил към Търново за да отстрани новоизбрания цар от престола Иван Александър по съвет на протовескиария Раскин и на логотета Филип призовал на помощ татарската конница, базирана по това време в Тракия. Докато пристигне татарската конница, Иван Александър протакал преговорите няколко дни. Татарите преминали Стара планина през Златишкия проход или прохода Арабаконак и ударили внезапно армията на видинския деспот в гръб. Силите на Иван Александър били общо около 10 000 хиляди – царската войска от Търново и още 2000 татари. Попаднала между два огъня, войската на Белаур била унищожена, а деспотът – загинал на бойното поле. Ранените след сражението, били доубити или издавени. Околните селца и колиби подпалени и унищожени. Това е станало през есента на 1336 г.
Мястото, където е била битката е южно от сегашното село Дерманци в подножието на рида Филчов връх (Муртино бърдо). Местността и днес носи името на депост Белаур. Векове след тази битка, района е смятан за проклето място, а по-късно наричан „Пусто загòре”, защото години след тази битка, полето е било покрито с разлагащи се трупове на хора и животни и никой не смеел да се засели там.

Последици

След битката при река Вит и смъртта на Белаур, Иван Александър поставя на трона на Видинското депсотство Михаил, син на цар Михаил III Шишман от втория му брак с Теодора Палеологина, докато през 1356 не установява за цар във Видин сина си Иван Срацимир от влшката принцеса Теодора Басараб.

Вижте също