Направо към съдържанието

Велик пост: Разлика между версии

4 байта добавени ,  преди 9 месеца
fixed link
мРедакция без резюме
(fixed link)
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
 
'''Великият пост''' (или '''Велики пости''', '''Света Четиридесетница''') е период от седем седмици в [[християнство]]то, който предхожда най-големия [[Православие|православен]], християнски празник [[Възкресение Христово]] (Великден). Това е най-продължителният и важен постен период в годината, част от подготовката за Великден.
 
Великият пост е подвижен период в църковния календар в зависимост от това кога се пада Великден, който също е подвижен празник и започва по традиция седем седмици преди Великден. Последната, подготвителна седмица преди постите се нарича Неделя Сиропустна ([[Сирни заговезни]]). Постът включва следните седмици: [[Неделя православна]], [[Неделя на св. Григорий Палама]], [[Неделя Кръстопоклонна]], [[Неделя на св. Йоан Лествичник]], [[Неделя на преподобната Мария Египетска]], [[Цветница|Връбница]] и [[Страстната седмица]], която завършва с Възкресение Христово.
 
Великият пост е време на посвещаване на човека на Бога, по примера на [[Христос]], който е прекарал четиридесет дни в пустинята в пост и подготовка за своята жертва за човека. През Великия пост човекът скърби заради своята греховност, станала причина за жертвата на [[Иисус Христос]]. Човекът трябва да преосмисля поведението си и да се моли да му бъдат простени греховете, за да се пречисти телом и духом. За този период има специален сборник с песнопения, т. нар. [[Постен триод]], който съдържа кратък [[Канон (религия)|канон]] обикновено с покаен характер за всеки ден от поста.
Анонимен потребител