Разлика между версии на „Маршал“

Направо към навигацията Направо към търсенето
меп
м ({{към пояснение}})
(меп)
{{към пояснение}}
 
'''Маршал''' е висше [[военно звание]].
'''Маршал''' е висше [[военно звание]]. В [[Българска армия|Българската армия]] маршал е най-висшия военен чин и се дава главно за големи заслуги на бойното поле. Негови носители в България са царете [[Фердинанд I]] и [[Борис ІІІ]].
 
== В България ==
На [[5 януари]] [[1918]] г. [[Фердинанд I|цар Фердинанд I]] е провъзгласен за [[фелдмаршал]] на [[Германска армия|Германската армия]], а два дни по-късно става и първият маршал на Българската армия.
'''Маршал''' е висше [[военно звание]]. В [[Българска армия|Българската армия]] маршал е най-висшиявисшето воененвоенно чинзвание и се дава главно за големиизключителни заслуги на бойното поле и в ръководството на въоръжените сили. Негови носители в България са царете [[Фердинанд I]] и [[Борис ІІІ]].
 
На [[5 януари]] [[1918]] г. [[Фердинанд I|цар Фердинанд I]] е провъзгласен за [[фелдмаршал]] на [[Германска армияГермания|Германската армия]], а два2 дни по-късно става и първият маршал на Българската армия.
През [[1943]] г. Висшият военен съвет на [[Българска армия|Българската армия]] решава по повод 25-годишнината от възкачването му на престола, на [[3 октомври]] [[1943]] г., да провъзгласи [[Борис ІІІ|цар Борис ІІІ]] за маршал. На [[28 август]] същата година, обаче, царят умира. Предварително поръчаните за изработване в Германия официален маршалски жезъл, негов всекидневен вариант и маршалските пагони са платени от Военното министерство след смъртта му. Няма точни данни дали царят е бил провъзгласен за маршал посмъртно.
 
През [[1943]] г. Висшият военен съвет на [[Българска армия|Българската армия]] решава, по повод 25-годишнината от възкачването му на престола, (на [[3 октомври]] [[1943]]) г.от възкачването му на престола, да провъзгласи [[Борис ІІІ|цар Борис ІІІ]] за маршал. На [[28 август]] същата година, обаче, царят умира. Предварително поръчаните за изработване в Германия официален маршалски жезъл, негов всекидневен вариант и маршалските пагони са платени от Военното министерство след смъртта му. Няма точни данни дали царят е бил провъзгласен за маршал посмъртно.
 
== Вижте също ==
 
{{военна-мъниче}}
 
[[Категория:Военни звания]]
 
[[cs:Maršál]]
[[de:Marschall]]
[[en:Marshal]]
[[eo:Marŝalo]]
[[es:Mariscal]]
[[et:Marssal]]
[[fr:Maréchal]]
[[id:Marsekal]]
[[it:Maresciallo]]
[[nl:Maarschalk]]
[[no:Marskalk]]
[[pl:marszałek (stopień wojskowy)]]
[[pt:Marechal]]
[[ru:Маршал]]
[[sv:Marskalk]]
[[uk:Маршал]]
[[vi:Nguyên soái]]
[[zh:元帅]]

Навигация