Разлика между версии на „Стеврек“

Направо към навигацията Направо към търсенето
Допълва не на данни
(Допълва не на данни)
'''Стеврек''' е [[село]] в Североизточна [[България]].
То се намира в [[община Антоново]], [[Област Търговище]]. Преди това е било част от [[община Елена]].
 
<!-- Ако имате информация, моля добавете я след знака "равно" -->
| население=544
| население-към=13/09/2005
| надм-височина=?400
| пощ-код=7960
| тел-код=06077
 
== История ==
Стеврек е старо селище. За това говорят останките от крепости и манастири в околностите му, отнасящи се към епохата на Второто българско царство. Има и останки от стар мост, според едни източници от римски или ранно византийски произход, според други градеж от турско време. На левия бряг на Стара река, недалеч от местността Бойлиската воденица има следи от старо селище. Това място се нарича "Църковището" и в него са разкрити основи на църква.
 
Предполага се, че наименованието му произхожда от гръцката дума "ставрос" - кръст. В селището на седмичния пазар били изнасяни за продан като сувенири кръстчета и други религиозни утвари, изработвани от гръцки майстори. Под наименованието Иставрек, селото се среща записано в турски регистри от 1430 година. Това навежда на мисълта произхода на наименованието да се търси от римо- византийското значение на тази дума - кръстовище.
<!-- == Религии == -->
 
Първоначалното му разположение не е било на сегашното място, тъй като селището е било опожарявано и завличано от реката. В 1891 г. се е състояло от 66 къщи, обитавани от смесено население - българи, турци и цигани. Българските заселници, дошли на мястото на изселилите се по време на Освободителната Руско- турска война 1877-1878 г. и след това турци, са от Кюстендилско. От 1892 г. превес в жителите на селото вземат циганите.
<!-- == Обществени институции == -->
 
<!-- == Религии == -->
Църквата "Възнесение Господне" е строена 1920-1922 година.
 
<!-- == Обществени институции == -->
Българско училище се открива в 1880 г. Същото използва комбинираната обществена сграда в селото построена през 1885 г. и използвана за църква, община и училище. В 1923 г. се открива и първи прогимназиален клас. В 1952 г. е завършена новата училищна сграда.
 
От 1923 г. едновременно с българското училище съществува и турско училище - мечит. В 1959 г. двете училища се сливат в едно. В 1966 г. на мястото на старата джамия е изградено общежитие за учениците от района.
 
Местното читалище "Пробуда" е създадено на 18 март 1928 г. В 1970 г. е построен голям читалищен дом.
 
== Културни и природни забележителности ==
 
== Външни препратки ==
* [http://www.elena.bg/ Сайт на община Елена]
 
{{Мъниче селища в България}}
267

редакции

Навигация