Тодювци: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот: Операция - Областите в шаблона!!!
Blue (беседа | приноси)
→‎География: допълване на данни
Ред 24: Ред 24:
== География ==
== География ==


Село Тодювци се намира в [[планина|планински]] район, на около 50 км в югоизточна посока от гр. [[Велико Търново]] и около 10 км от гр. [[Елена]] в посока Елено-Твърдишкия проход.Около селото на различни разстояния са разположени махалички с по 10-20 къщи.Местността е удобна за туризъм,билкарство,гъбарство,лов и риболов.Красивата местност,реката и гостоприемството на местните жители изкушават хора от цялата страна да заменят морето с къмпингуване под звездите.
Село Тодювци се намира в [[планина|планински]] район, на около 50 километра в югоизточна посока от град [[Велико Търново]] и около 10 километра от град [[Елена]] в посока Елено-Твърдишкия проход. Разположено е в малка затворена долина, обградена от високи гористи хълмове, на двата бряга на река Веселина при вливането на река Равненка в нея. Околностите му са много красиви. Около селото на различни разстояния са разположени махалички с по 10-20 къщи. Местността е удобна за туризъм,билкарство,гъбарство,лов и риболов. Красивата местност, реката и гостоприемството на местните жители изкушават хора от цялата страна да заменят морето с къмпингуване под звездите.


== История ==
== История ==

Версия от 16:31, 6 септември 2007

Тодювци е село в Северна България. То се намира в община Елена, Област Велико Търново.

Шаблон:Село

География

Село Тодювци се намира в планински район, на около 50 километра в югоизточна посока от град Велико Търново и около 10 километра от град Елена в посока Елено-Твърдишкия проход. Разположено е в малка затворена долина, обградена от високи гористи хълмове, на двата бряга на река Веселина при вливането на река Равненка в нея. Околностите му са много красиви. Около селото на различни разстояния са разположени махалички с по 10-20 къщи. Местността е удобна за туризъм,билкарство,гъбарство,лов и риболов. Красивата местност, реката и гостоприемството на местните жители изкушават хора от цялата страна да заменят морето с къмпингуване под звездите.

История

По средата на 15 в. западно от местността"Юрта" се преселил от полето Дядо Тодю и застроил малка чобанска къщурка.Хубавата природа го примамила да построи къщи и за синовете си на "Тодюва лъка".Там днес е село Тодювци.

Културни и природни забележителности

Православният храм „Успение на Пресвета Богородица“ е основан през 1858 г.Читалище"Надежда" навърши 100 години през 2004 г.Юбилеят беше отпразнуван с много приветствия,песни и танци,с много гости от цяла България.

През селото минава р. Веселина, която след около 10 км се влива в язовир Йовковци — основният източник на питейна вода за Велико Търново.

Редовни събития

Ежегодният събор на селото се провежда през последната събота от месец август. Освен с родови срещи, той е известен с футболния мач между отборите на село Тодювци и село Дрента, а вечерта завършва със вечеринка, на която за настроението на гостите се грижат специално поканени музиканти. Вечерта ухае на скара и се вият кръшни хора.


Други

Външни препратки

Шаблон:Мъниче селища в България