Разлика между версии на „Коринтски стил“

Направо към навигацията Направо към търсенето
Категория:Архитектура
(Категория:Архитектура)
'''Коринтският стил'''/ордер (по името на град [[Коринт]], Κόρινθος на гръцки) е един от трите [[класически стил]]а на гръцката и [[римска архитектура]], характеризиращ се със стесняваща се в диаметър [[колона]] към върха и богато украсен [[капител]] с акантинови листа (растението синя пъпка) и спираловидни орнаменти. Макар и гръцки по произход, този стил не е използван толкова често в [[Древна Гърция]], колкото другите два - [[Йонийски стил|йонийски]]ят и [[дорийски]]ят.
== Коринстки стил ==
 
Коринтският стил/ордер (по името на град [[Коринт], Κόρινθος на гръцки) е един от трите [[класически стил]а на гръцката и [[римска архитектура]], характеризиращ се със стесняваща се в диаметър [[колона]] към върха и богато украсен [[капител]] с акантинови листа (растението синя пъпка) и спираловидни орнаменти. Макар и гръцки по произход, този стил не е използван толкова често в [[Древна Гърция]], колкото другите два - [[Йонийски стил|йонийски]]ят и [[дорийски]]ят.
 
[[Картинка:Corinthian_capital.png]]
 
[[Картинка:Perraultcorinthian.jpg|thumb|200px|Илюстрация на Клод Перо според разказа на Витрувий за Калимах и измислянето на коринтския стил, 1684 г.]]
 
[[Категория:Архитектура]]

Навигация