Разлика между версии на „Буцефал“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
м (robot Adding: mk:Букефал)
м
[[Image:Ac alexanderstatue.jpg|мини|Александър Македонски и Буцефал, бронзова статуя, Солун]]
 
'''Буцефал''' ([[старогръцки език|старогръцки]] Βουκεφάλας) се наричал конят на [[Александър Македонски]]. В превод означава ''бича глава''. По всяка вероятност това му име идва от белега, който имал по рождение на муцуната или от клеимото, което се поставяло на конете от тази елитна порода. Според легендата произхожда от конете на цар [[Диомед]]. Хранели буцефал с месото на осъдените на смърт. Той бил много буен кон.
Александър успял да го опитоми. Историята как е станало това е разказана от [[Плутарх]]. През [[344 пр.н.е.]], 12-годишният Александър получил кон. Филоник Тесалийски, конепродавец предложил коня на [[Филип II (Македония)|Филип II]] за сумата от 12 [[талант]]а ( 16 таланта според [[Плиний Стари]]), което било голяма за времето си сума. Тъй като никой не можел да обуздае този кон, Филип не се заинтересувал от предложението, за разлика от сина си и обещал да плати за коня, само ако Александър успее да го обязди. За изненада на всички, Александър успял. Говорел му успокояващо и обърнал коня, така че да не си вижда сянката, която изглежда го плашела. Подарявайки му жребеца, Филип казал: "Трябва да си търсиш друго, достойно за теб царство, защото Македония ще бъде много малка за тебе и не ще ти стига."
 
Александър Македонски е кръстил град [[Буцефалия]] на името на любимия си кон. Градът се намира край река [[Хидасп]], където станала решителната битка с индийския цар [[Пор]]. Заедно с него Александър основал и [[Никея]] /град на победата /.
 
 
[[Категория:Древногръцки митични създания]]
21 654

редакции

Навигация