Чудовищна команда: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
JAnDbot (беседа | приноси)
м Робот Промяна: en:Monstrous Regiment (novel)
Ред 23: Ред 23:
== Герои ==
== Герои ==


Главен герой на книгата е [[Поли Пъркс]], момиче, което се опитва да спаси брат си, като влезе в армията преоблечено като момче. Действието се развива в непрекъснато разтърсваната от войни страна Борогравия (най-вероятно името е избрано, за да наподобява това на бивша Югославия). Второстепенни герои са останалите членове на ''Чудовищната команда'' - Игорина, вампирката Маладикта, тролката Карборунда, лейтенант Блауз, ефрейтор Страпи и сержант Джакръм. Като епизодични герои се явявят [[Самюел Ваймс]] и [[Анкх-Морпоркска Градска стража|Анкх-Морпоркската градска стража]].
Главен герой на книгата е [[Поли Пъркс]], момиче, което се опитва да спаси брат си, като влезе в армията преоблечено като момче. Действието се развива в непрекъснато разтърсваната от войни страна Борогравия. Второстепенни герои са останалите членове на ''Чудовищната команда'' - Игорина, вампирката Маладикта, тролката Карборунда, лейтенант Блауз, ефрейтор Страпи и сержант Джакръм. Като епизодични герои се явявят [[Самюел Ваймс]] и [[Анкх-Морпоркска Градска стража|Анкх-Морпоркската градска стража]].

Пояснявам редакцията си:
Името Богоравия не е избрано, за да напомня фонетично това на Югославия. Богоравия е страна, кяото е във война с всички останали, а не е разцепена от гражданска война. Неин прототип са няколко държави през 18-19 век - (Прусия, Германия, Франция, Русия) когато Европа е раздирана от конлфикти, породени от мегаломанията, шовинизма и национализма - точно на това се подиграва Пратчет.


== Основни мотиви ==
== Основни мотиви ==

Версия от 15:24, 21 септември 2007

Шаблон:Книга инфо "Чудовищна Команда" (Monstrous Regiment) е тридесет и първата книга от поредицата на Тери Пратчет "Светът на диска". Издадена за пръв път през 2003, в България през 2006 г.

Герои

Главен герой на книгата е Поли Пъркс, момиче, което се опитва да спаси брат си, като влезе в армията преоблечено като момче. Действието се развива в непрекъснато разтърсваната от войни страна Борогравия. Второстепенни герои са останалите членове на Чудовищната команда - Игорина, вампирката Маладикта, тролката Карборунда, лейтенант Блауз, ефрейтор Страпи и сержант Джакръм. Като епизодични герои се явявят Самюел Ваймс и Анкх-Морпоркската градска стража.

Пояснявам редакцията си: Името Богоравия не е избрано, за да напомня фонетично това на Югославия. Богоравия е страна, кяото е във война с всички останали, а не е разцепена от гражданска война. Неин прототип са няколко държави през 18-19 век - (Прусия, Германия, Франция, Русия) когато Европа е раздирана от конлфикти, породени от мегаломанията, шовинизма и национализма - точно на това се подиграва Пратчет.

Основни мотиви