Разлика между версии на „Окислително-редукционни процеси“

Направо към навигацията Направо към търсенето
Категория:Химия
(Категория:Химия)
Съществуват'''Окислително-редукционни процеси''' са [[химичен процес|химични процеси]], които се извършват с промяна на степента на [[окисление]] на някои от атомите[[атом]]и и йоните. Такива са например процесите на взаимодействие на магнезий [[йон]]и кислородпоради илипреход на калиев бромид и хлорна водаелектрони. Те се изразяват със следните у-я:
 
Такива са например процесите на взаимодействие на [[магнезий]] и [[кислород]] или на калиев бромид и хлорна вода. Те се изразяват със следните уравнения:
 
2Mg<sup>0</sup> + O<sup>0</sup><sub>2</sub> -> 2Mg<sup>+2</sup>O<sup>-2</sup>
 
2K<sup>+1</sup>Br<sup>-1</sup> + Cl<sub>2</sub> -> 2K<sup>+1</sup>Cl<sup>-1</sup>+ Br<sup>0</sup><sub>2</sub>
 
В тях са записани и степените на окисление (горе) на елементите. Вижда се, че в първия процес магнезият повишава степента си на окисление от нулева на +2, а кислородът понижава степента си на окисление от 0 до -2. Във втория процес хлорът понижава СО от 0 до -1 , а бромидните йони я повишават от -1 до 0. Промяната в степените на окисление в тези примери е резултат от преход на електрони[[електрон]]и.
 
2Mg<sup>0</sup> - 2.2e<sup>-</sup> ->2Mg<sup>+2</sup>
2Cl<sup>0</sup> - 2.1e<sup>-</sup> -> 2Cl<sup>-</sup>
 
Атомите и йоните, които при [[химична реакция|химичните реакции]] отдават електрони и повишават степента си на окисление, се наричат [[редуктор]]и. В случая редуктори са магнезиевите атоми Mg и бромидните аниони Br<sup>-</sup>
Химичните процеси, които протичат с промяна на степента на окисление на атоми и на йони поради преход на електрони, се наричат окислително редукционни процеси
 
Атомите и йонитеТези, които при химичните реакции отдаватприемат електрони и повишаватпонижават степента си на окисление , се наричат редуктори[[окислител]]и. В случаяразгледания редукторислучай това са магнезиевитеатомите атомина Mgкислорода и бромиднитена аниони Br<sup>-</sup>хлора.
 
Тези, които приемат електрони и понижават степента си на окисление се наричат окислители.В разгледания случаи това са атомите на кислорода и на хлора.
Процесите се наричат съответно [[редукция]] и [[окисление]].
 
[[Категория:Химия]]

Навигация