Прокопий (пояснение): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
меп
Ред 8: Ред 8:


[[Категория:Византийски историци]]
[[Категория:Византийски историци]]

[[cs:Prokopios z Kaisareie]]
[[de:Prokopios von Caesarea]]
[[el:Προκόπιος]]
[[en:Procopius]]
[[es:Procopio de Cesarea]]
[[fr:Procope de Césarée]]
[[it:Procopio (storico)]]
[[he:פרוקופיוס]]
[[la:Procopius]]
[[lv:Prokopijs no Cēzarejas]]
[[nl:Procopius]]
[[ja:プロコピオス]]
[[no:Procopius]]
[[pl:Prokopiusz z Cezarei]]
[[ru:Прокопий Кесарийский]]
[[sr:Прокопије из Цезареје]]
[[sh:Prokopije]]
[[fi:Prokopios]]
[[sv:Prokopios]]
[[uk:Прокопій Кесарійський]]
[[zh:普罗科匹厄斯]]

Версия от 07:41, 21 октомври 2007

Прокопий Кесарийски (ок. 500 - ок. 565г.) е виден византийски учен. Той е считан за последния голям древен историк.

Освен от собствените му записки, за живота на Прокопий може да се разбере повече от т.нар. лексикон Свидас - византийска енциклопедия от Х век, която обаче не дава информация за ранния живот на историка. Роден е в Кесария в днешен Израел. Знае се, че учи класическите гръцки предмети, посещава правно училище, вероятно в Бейрут и става оратор. През 527г. става правен съветник на Велизарий, главнокомандващия на Юстиниан I, който тогава започва бляскавата си кариера.

Прокопий бил с Велизарий на източния фронт, докато генерала не бил победен през 531г. и върнат в Константинопол. Станал свидетел на въстанията Ника от януари 532г., които били жестоко потушени от византийските генерали. През 533г. Прокопий Кесарийски придружил Велизарий по време на експедицията му срещу вандалите в Северна Африка, участва в завземането на Картаген и остава в Африка с наследника на Велизарий, Соломон. Все пак Прокопий се включва в кампанията на Велизарий в Италия срещу остготите и преживява обсадата на Рим, продължила година и девет дни до средата на март 538г. Става свидетел на влизането на Велизарий в готската столица Равена през 540г. Предполага се, че тогава отношенията между Прокопий Кесарийски и Велизарий охладняват. Когато Велизарий е върнат в Италия през 544г., за да се справи с готите, вече предвеждани от новия им крал Тотила, изглежда Прокопий вече не е в неговата свита.

Точната година на смъртта на Прокопий не е известна, но историкът Джеймс Хауърд Джонсън предполага, че това е станало околко 554г. Все пак има данни за константинополски градски префект, който също се казва Прокопий и той съди Велизарий за участието му в заговор през 562г.