Джулио Качини: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
SieBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: la:Iulius Caccini
Ред 31: Ред 31:
[[it:Giulio Caccini]]
[[it:Giulio Caccini]]
[[ja:ジュリオ・カッチーニ]]
[[ja:ジュリオ・カッチーニ]]
[[la:Iulius Caccini]]
[[nl:Giulio Caccini]]
[[nl:Giulio Caccini]]
[[pl:Giulio Caccini]]
[[pl:Giulio Caccini]]

Версия от 14:13, 25 октомври 2007

Джулио Качини
италиански композитор, преподавател, певец, инструменталист и писател

Роден
Починал
Активен периодот 1589 г.
Джулио Качини в Общомедия

Джулио Качини (на италиански: Giulio Caccini) е италиански композитор, преподавател, певец, инструменталист и писател от периода на късния Ренесанс и ранния Барок. Считан е за един от соновоположниците на оперния жанр и един от композиторите, които прокарват теченето Барок. Баща е на Франческа Качини, също композитор.

Музика

Надграждайки ренесансовия стил Качини прокарва много иновации. Той се опитва да създава директни музикални начини на изразяване използвайки лесноразкираем мелодичен говор, който по-късно се трансформира в използвания и в по-късните оперни композиции речитатив.

Неговите най-вличтелни и значими творби са сборниците му с мадригали и песни за един глас и басо континуо. Издадени са през 1601 и носат името „Le nuove musiche“ (на български: Новата музика). Произведенията са изключително лесни за разчитане - Качини прави това с цел точното изпълнения на монодиите. Включени са много примери за орнаментация, които могат да бъдат интерпретирани по много различни начини според индивидуалното усещане за емоциите на певеца, който изпълнява произведението.