Хъмфри Дейви: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м robot Adding: cy:Humphry Davy
кат
Ред 19: Ред 19:
Неговият [[лаборант]], [[Майкъл Фарадей]], подобрил работата на Дейви и в крайна сметка станал по-известен и влиятелен от него.
Неговият [[лаборант]], [[Майкъл Фарадей]], подобрил работата на Дейви и в крайна сметка станал по-известен и влиятелен от него.


[[Категория:Британски химици|Дейви, Хъмфри]]
[[Категория:Английски химици|Дейви, Хъмфри]]


[[bs:Humphry Davy]]
[[bs:Humphry Davy]]

Версия от 20:49, 5 ноември 2007

Хъмфри Дейви
Humphrey Davy
английски химик

Роден
Починал
ПогребанЖенева, Швейцария

Работил вБританско кралско научно дружество
НаградиЧлен на Британското кралско научно дружество
Семейство
Подпис
Хъмфри Дейви в Общомедия

Сър Хъмфри Дейви (на английски: Humphry Davy) е името на английски химик. Той е роден на 17 декември 1778 г. в Пензанс, Корнуол, Англия и умира на 29 май 1829 г. в Женева, Швейцария.

Дейви става известен благодарение на заниманията си с физиологичното действие на някои газове, включително райския газ. През 1801 г. той става професор в Кралската институция на Великобритания, както и член на Кралското общество, на което по-късно става председател.

През 1800 г. Алесандро Волта въвежда първата електрическа батерия. Дейви използва тази електрическа батерия, за да раздели соли по начин, днес известен като електролиза. С помощта на много последователни батерии, той успява да раздели простия калий и натрия през 1807 г. и калция, стронция, бария и магнезия през 1808 г. Той също така показал, че кислородът не може да се получи от веществото, познато като оксисолна киселина, и доказал, че веществото е елемент, който нарича хлор. Дейви проучава енергията, която била включена в процеса на разделяне на солите, като това днес се изучава от науката електрохимия.

През 1812 г. той е посветен в рицарство, изнася прощална лекция пред Кралската институция и се жени за заможна вдовица. След като отива за кратко на почивка в Европа, се връща и изобретява миньорската лампа (известна още като руднична лампа), която се използвала от миньорите.

Неговият лаборант, Майкъл Фарадей, подобрил работата на Дейви и в крайна сметка станал по-известен и влиятелен от него.