Разлика между версии на „Бури“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Бот: Поправки в правописа
м (Робот Добавяне: af:Boere)
м (Бот: Поправки в правописа)
 
== История ==
През 1652г1652 г. холандецът Ян ван Рийбек основава [[Кейптаун|Капщат]], първото трайно европейско селище на южноафриканска земя. Целта на селището е да осигурява провизии и услуги за корабите на Обединената Източноиндийска компания. Дълго време присъствието на холандците се изчерпва единствено с грижата за подсигуряване на техните кораби и транспортни операции. С нарастване обаче на търговския трафик се стига до увеличаване на нуждата от провизии и така в периода след 1680г1680 г. започва развитие на селско стопанство и животновъдство с по-големи мащаби. Тогава голям брой холански калвинисти, както и немски и френски заселници, назовавани вече все по-често "бури" изоставят [[Кейптаун]] и навлизат все по дълбоко в земите на север, изтласквайки местните племена и принуждавайки завареното чернокожо население на робски труд.
 
През 1795г1795 г. избухва бунт сред бурите срещу Обединената остиндийска компания. Резултатът от бунта е заемането на района на Кейптаун от Великобритания и превръщането му в англйиска колония. След 1820г1820 г. се засилва английската миграция, английския става официален език, а през 1833г1833 г. е отменено и робството в Британската империя. Всичко това засяга остро начина на живот на бурите, което води до голямото преселване на бурите на север от река Орание, където те образуват бурските републики Наталия, Трансваал и Фрайщаат Орание ([[Свободната държава Орание]]).
 
През 1852г1852 г. се стига до конвенция между бурите и [[Великобритания]], по силата на която страната е поделена. На бурите е предоставена земята северно от реката Ваал и им е призната независимостта.
Политическата независимост на бурите трае само до началото на 20в., когато в резултат на т. нар. Втора бурска война са окончателно покорени от британците и земите им стават част от Британската империя.
 
През 1910г1910 г. е създаден Южноафриканския съюз, в които са включени земите населявани от бурите. По време на Първата световна война Южноафриканския съюз подкрепя Великобритания - 140 хиляди бели южноафриканци вземат участие в битките.
 
В годините след Първата световна война се засилва вече съществуващата политика на сегрегация спрямо чернокожото население в Южна Африка- напр. на чернокожите им е забранено да живеят в градовете.
108 034

редакции

Навигация