Хърватска демократична общност: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Бот: Поправки в правописа
м (кат, меп)
м (Бот: Поправки в правописа)
'''Хърватски демократичен съюз''' e дясна политическа партия в [[Хърватия]]. Основана е през 1989г1989 г.
През 1990г1990 г. ХДС успява да спечели абсолютно мнозинство в първите многопартийни избори в [[Хърватия]]. Със своето мнозинство в хърватския парламент ХДС прокарва през декември 1990г1990 г. нова конституция на републиката, която позволява малко по-късно да се проведе референдум за независимост на Хърватия.
 
Хърватската политика по време на войната в [[Босна и Херцеговина]] води до появата на редица течения вътре в ХДС. Групата около [[Стипе Месич]] и Йосип Манолич се застъпва за бързо прекратяване на агресивната политика в [[Босна]].
 
Така наречените технократи от партията считат за главен приоритет възстановяването на икономиката на Хърватско. Туджман заема позиция , която не удовлетворява групата на Mесич и Mанолич, което води образуването от последните двама на т.нар. Хърватски независими демократи.
Смъртта на [[Франьо Туджман]] води до временна криза в ХДС, която е преодоляна от новия председател на партията [[Иво Санадер]]. На парламентарните избори през 2003г2003 г. партията успява да спечели 66 от 152 места в хърватския парламент и отново поема управлението на страната.
 
Днес макар и оприличавана от някои като прекалено дясна и националистическа, ХДС се счита за модерна европейска народна партия.
108 034

редакции

Навигация