Ватиканска библиотека: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
SieBot (беседа | приноси)
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
[[Image:Sistinehall.jpg|250px|thumb|Сикстинската зала]]
'''Апостолическата Ватиканска Библиотека''' ({{lang-la|Biblioteca Apostolica Vaticana}}) е най-значителната сбирка на древни ръкописи в света. Основана е от [[папа]] [[Николай V (папа)|Николай V]] през 15 век. и до ден днешен непрекъснато се попълва. Помещенията на библиотеката са украсени от фрески и картини на италиански майстори (в т.ч. [[Гуидо Рени]]). На едната от стената има римска фреска от епохата на [[Октавиан Август]]. В днешно време в библиотеката има около 60 хил. манускрипта, 7 хил. [[инкунабул]]и, около милион печатни книги и повече от 100 хил. гравюри и географски карти. Читалната зала е разположена в Голямата Сикстинска зала.
'''Апостолическата Ватиканска Библиотека''' ({{lang-la|Biblioteca Apostolica Vaticana}}) е най-значителната сбирка на древни ръкописи в света. Основана е от [[папа]] [[Николай V (папа)|Николай V]] през 1448 г. и до ден днешен непрекъснато се попълва. Помещенията на библиотеката са украсени от фрески и картини на италиански майстори (в т.ч. [[Гуидо Рени]]). На едната от стената има римска фреска от епохата на [[Октавиан Август]]. В днешно време в библиотеката има около 60 хил. манускрипта, 7 хил. [[инкунабул]]и, около милион печатни книги и повече от 100 хил. гравюри и географски карти. Читалната зала е разположена в Голямата Сикстинска зала.


==Библиотекари на Римската църква==
==Библиотекари на Римската църква==

Версия от 09:11, 19 ноември 2007

Сикстинската зала

Апостолическата Ватиканска Библиотека (Шаблон:Lang-la) е най-значителната сбирка на древни ръкописи в света. Основана е от папа Николай V през 1448 г. и до ден днешен непрекъснато се попълва. Помещенията на библиотеката са украсени от фрески и картини на италиански майстори (в т.ч. Гуидо Рени). На едната от стената има римска фреска от епохата на Октавиан Август. В днешно време в библиотеката има около 60 хил. манускрипта, 7 хил. инкунабули, около милион печатни книги и повече от 100 хил. гравюри и географски карти. Читалната зала е разположена в Голямата Сикстинска зала.

Библиотекари на Римската църква