Моцартеум: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Seraphita (беседа | приноси)
м изказ
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Университетът Моцартеум в Залцбург''', '''Университетът по музика и драматични изкуства Моцартеум''' чества най-великия жител на [[Залцбург]] - [[Волфганг Амадеус Моцарт]].
'''Университетът Моцартеум в Залцбург''', '''Университетът по музика и драматични изкуства Моцартеум''' чества най-великия жител на [[Залцбург]] - [[Волфганг Амадеус Моцарт]].


Предшественика на Оркестъра Моцартеум в Залцбург е бил "Асоциация и Моцартеум за катедрална музика”, основан пред [[1841]] с уселията на вдовицата на Моцарт Констанц Вебер Моцарт с изявеното желание да се “рафинира музикалния вкуст с грижа за сакралната музика, както и концерти”. През [[19 век]] концертите на оркестъра, официално наречен Оркестър Моцартеум през [[1908]], стават център на музикалния живот в [[Залцбург]].
Предшественика на Оркестъра Моцартеум в Залцбург е бил "Асоциация и Моцартеум за катедрална музика”, основана пред [[1841]] с усилията на вдовицата на Моцарт Констанц Вебер Моцарт с изявеното желание да се “рафинира музикалния вкуст с грижа за сакралната музика, както и концерти”. През [[19 век]] концертите на оркестъра, официално наречен Оркестър Моцартеум през [[1908]], стават център на музикалния живот в [[Залцбург]].


[[Картинка:Mozarteumgrossersaal.JPG|right|thumb|150px|Надпис на входа на залата]]
[[Картинка:Mozarteumgrossersaal.JPG|right|thumb|150px|Надпис на входа на залата]]

Версия от 15:49, 26 ноември 2007

Университетът Моцартеум в Залцбург, Университетът по музика и драматични изкуства Моцартеум чества най-великия жител на Залцбург - Волфганг Амадеус Моцарт.

Предшественика на Оркестъра Моцартеум в Залцбург е бил "Асоциация и Моцартеум за катедрална музика”, основана пред 1841 с усилията на вдовицата на Моцарт Констанц Вебер Моцарт с изявеното желание да се “рафинира музикалния вкуст с грижа за сакралната музика, както и концерти”. През 19 век концертите на оркестъра, официално наречен Оркестър Моцартеум през 1908, стават център на музикалния живот в Залцбург.

Файл:Mozarteumgrossersaal.JPG
Надпис на входа на залата

Малка концертна зала в града, наречена Моцартеум, поддържана от фондацията е построена между 1910-1914 от мюнхенския архитект Рихард Берндър (18751955). Тя съдържа исторически орган, направен от австрийската фирма Rieger.

Файл:Mozarteorgan.JPG
Органът в концертната зала

Международната фондация Моцартеум, която е свързана с университета, притежава материални спомени от Моцарт, в това число неговата библиотека (Библиотека Моцартиана), както и рожденното място на Моцарт и други места, свързани с Моцарт.

Представя се годишен Фестивал на седмицата на Моцарт с изпълнения на творбите на композитора по време на неговия рожден ден, около 27 януари. Смята се, че това е една от връхните точки на европейския концертен календар. В допълнение фондацията представя други двадесет изпълнения през цялата година.

Външни препратки