Разлика между версии на „Тантал (митология)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
добавена информация
м (Робот Добавяне: ca:Tàntal (mitologia))
(добавена информация)
Поради полубожествения си произход, Тантал е бил винаги добре дошъл на трапезата на боговете на [[Олимп]]. Той обаче откраднал нектар и амброзия, дал ги на хората и им разказал за тайните на боговете. Веднъж, за да изпита божествената им същност, той убил, нарязал и сварил сина си Пелопс и им го поднесъл на трапезата. Боговете, разбрали ужасната истина и не докоснали храната. Само [[Деметра]], тъжна и унесена заради отвлечената си дъщеря [[Персефона]], не разбрала каква е храната и изяла част от рамото на момчето. По заповед на Зевс, частите от тялото на младежа били събрани и сварени в свещен котел, заедно с направено от [[Хефест]] рамо от слонова кост. Така Пелопс бил съживен. Оттогава при всички потомци на Пелопс се появявало блястящо бяло петно на едното рамо. По-късно Пелопс бил похитен от [[Посейдон]] и взет на Олимп, за да бъде любовник на бога.
Боговете обрекли Тантал на вечни мъки в подземното царство (''танталови мъки''). Наказанието на Тантал било да стои до шия във вода и над главата му да виси отрупан с плодове клон, но винаги когато се пресегне да пие или хапне, водата и клонът да се отдръпват и той все да остава гладен и жаден.
 
Митът за наказанието на Тантал принадлежи на [[орфизъм|орфическата]] гръцка митология, понеже в класическите гръцки представи не съществува живот след смъртта, в който мъртвите могат да бъдат наказвани или награждавани. Тантал често се изобразяват в южноиталийски гръцки вази с орфически сюжет, представящ подземното царство на [[Хадес]] и [[Персефона]], в което "грешниците" са наказвани, а следвалите орфически живот живеят заедно с боговете. В тези сюжети гладуващият под клона с плодове Тантал винаги е изобразявани в долния фриз, заедно с други съгрешили митични герои като [[Сизиф]], [[Данаиди]]те.
 
[[Категория:Древногръцка митология]]
1758

редакции

Навигация