CompactFlash: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Бот: Поправки в правописа
JAnDbot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: br:Memor Compact Flash
Ред 16: Ред 16:
[[Категория:Памети]]
[[Категория:Памети]]


[[br:Memor Compact Flash]]
[[ca:CompactFlash]]
[[ca:CompactFlash]]
[[cs:CompactFlash]]
[[cs:CompactFlash]]

Версия от 23:56, 7 декември 2007

Компакт-флаш картата в вид електронен носител на информация, разновидност на флаш-картите.

История

Компакт-флаш (от англ. CompactFlash, CF) първоначално е било названието на вид устройства за съхранение на данни, използвани в преносимите електронни устройства. Отначало за направата на устройство от този тип се е използвала флаш-памет в стандартен корпус, като първото е произведено и стандартизирано от SanDisk Corporation през 1994 г. Физическите размери са подобни на ранните PC Кард Тип I карти памет и затова често тези устройства за съхранение на данни се наричат компакт-флаш карти. Компакт-флаш картите са един от най-успешните формати за съхранение на данни, и са се задържали особено стабилно в пазарната ниша на професионалните цифрови фотоапарати. Счита се, че притежават много добра цена за единица информация в сравнение с другите типове памет, като се произвеждат и във варианти, притежаващи по-големи капацитети в сравнение с по-малките формати.

64 MB Компакт-флаш карта тип І

Параметри

По отношение на външните размери съществуват два типа компакт-флаш карти — тип І (CF Type I) и тип ІІ (CF Type ІІ), като и двата вида се произвеждат с различни капацитети. Размерите на втория тип са съвместими и с други типове устройства за съхранение на данни — микродисковете. Ако се вземе предвид скоростта на пренос на данни, се разделят три типа - оригиналната (CF), високоскоростната (CF+/CF2.0) и свръхскоростната технология (CF3.0).

Компакт-флаш картите могат да се използват в стандартния слот за карти на компютъра с адаптер, а с помощта на картов четец — и през всеки стандартен интерфейс като USB или FireWire. Поради големият си размер, почти всички по-малки формати устройства за съхранение на данни могат лесно да се използват във гнездо за компакт-флаш карта с помощта на съответни адаптери — например SD/MMC, Memory Stick Duo, xD-Picture Card при тип I и SmartMedia при тип II слот.