Офорт: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
SieBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: bs:Bakrorez, sh:Bakropis
SieBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: pt:Água-forte
Ред 30: Ред 30:
[[no:Etsning]]
[[no:Etsning]]
[[pl:Akwaforta]]
[[pl:Akwaforta]]
[[pt:Água-forte]]
[[ru:Офорт]]
[[ru:Офорт]]
[[sh:Bakropis]]
[[sh:Bakropis]]

Версия от 07:23, 12 януари 2008

Рембранд, Автопортрет

Офорт (от френски eau-forte - буквално "силна вода", разбира се като сярна киселина) е графична техника, при коsто рисунката се очертава с острие върху лак, покриващ метална пластинка, обикновено цинкова или медна. Следва заливане с киселина, която разяжда метала под нарисуваните линии. После лакът се отделя, а разядените линии се изпълват с мастило, от така получената матрица (клишета) се получават отпечатъци върху влажна хартия с помощта на преса на принципа на дълбокия печат. При отпечатването може да бъде добавен цвят. Възможно е съчетаването с други графични техники, например акватинта.

Техниката предполага възможността за отпечатването на голям тираж от изображения. Затова за оригинали се смятат само отпечатъците, подписани ръчно от автора с ясното указване на поредния номер на отпечатъка. Езползва се сигнатурата E/A a/b, където a е поредният номер, а b - общият брой на отпечатъците, смятани за оригинали. Не винаги по-ранния номер на оригинала гарантира неговото по-високо качество и неговата по-висока ценност.

Освен това матрицата може да бъде многократно да бъде доработвана от своя автор. Отпечатъците от доработените матрици се наричат състояния. Така се наричат и авторските работни отпечатъци, преди творбата да бъде завършена.

Техниката на офорта е била един от предпочитаните методи в творчеството на Рембранд.