Разлика между версии на „Алишер Навои“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
През последните години от живота си Алишер Навои се занимава главно с литературна дейност. Той пише първоначално на фарси, а след това на чагатайски. Автор е на четири сборника със [[поезия|стихове]], както и на няколко книги в [[проза]], сред които сравнително изследване на двата езика, на които пише.
 
Връх в творчеството на Навои е знаменитата „Хамса“„''[[Хамса]]''“ ("Петопоемие", "Петокнижие"), включваща пет епически поеми: дидактическата „Смут„''Смут на праведните“праведните''“ (1483) и сюжетните героически дастани[[дастан]]и „Лейли„''Лейли и Меджнун“Меджнун''“ (1484), „Фархад„''Фархад и Ширин“Ширин''“ (1484), „Седемте„''Седемте светила“светила''“ (1484), „Стената„''Стената на Искандер“Искандер''“ (1485).
 
„Хамса“ представлява „отговор“ (назира) на „Петокнижията“ на [[Низами Ганджеви]] и на индо-персийския поет [[Амир Хосров Дехлави]] (писал на фарси). Навои възпроизвежда сюжетите на техните произведения, запазва някои формални особености, но дава друго тълкуване на тематиката и сюжетните ситуации, нова трактовка на събитията и образите.
Анонимен потребител

Навигация