Индикар: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Pl bg (беседа | приноси)
Pl bg (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Ред 14: Ред 14:
}}
}}


'''Индикар''' (на [[английски]]: '''Indycar''') е автомобилно състезание които има се състои от два вида серий вида категории -[[Indy Racing League]] и [[Indy Pro Series]].
'''Индикар''' (на [[английски]]: '''Indycar''') е автомобилно състезание които има се състои от два вида серий вида категории -[[Инди Рейсинг Лийг]] и [[Indy Pro Series]].
Името произлиза от името на американския град [[Индианаполис]] - '''Инди''', и от английската дума за [[автомобил|кола]] - '''кар'''.
Името произлиза от името на американския град [[Индианаполис]] - '''Инди''', и от английската дума за [[автомобил|кола]] - '''кар'''.



Версия от 20:11, 28 януари 2008

Индикар
Файл:IndyCar.jpg
Вид спортАвтомобилни спортове
Основан1994
Брой отбори10
Държави САЩ
 Япония
Индикар в Общомедия

Индикар (на английски: Indycar) е автомобилно състезание които има се състои от два вида серий вида категории -Инди Рейсинг Лийг и Indy Pro Series. Името произлиза от името на американския град Индианаполис - Инди, и от английската дума за кола - кар.

Провежда се в САЩ от 1909 година. По-късно се организират кръгове в цял свят — Япония, Бразилия, Мексико, Германия, Австралия, Великобритания, Канада.

То е най-популярното спортно състезание в САЩ. „Индианаполис Мотор Спидуей“ е било наблюдавано от рекордните 420 000 зрители.

Обикновенно състезанията се провеждат на така наречените „овали“, писти с овална форма с предимно леви завои.

Има също стартове в градски условия (особено атрактивни) и на обособени части от граждански летища.

Характеристики

Болидите са сходни като форма с тези, които се състезават във Формула 1, но са различни както като агрегати, така и в тегло.

Двитателите са 8-цилиндрови и с принудително пълнене — турбокомпресор. Имат специално изработен клапан на компресора, който при определено налягане се отваря, за да контролира мощността. За да не губят мощността на двигателя при отваряне на клапана, до каската на пилота е прекаран специален маркуч по чието шумене пилота контролира отварянето на клапана.

Точкуване

Точкуването става също по различен начин:

  • Първо място дава 20 точки, за второ 16, трето 14 и т.н.
  • Пилотът, набрал най-много точки през сезона, се обявява за шампион.

Поради финансов спор между различни фракции в американския автомобилен спорт, от 1996 година има два шампионата, които се наричат от феновете "Индикар". Единият е организираният от Инди Рейсинг Лигата, а другия са Световните Серии Champ Car.

Индикар серийс или Индикар Расинг лийг

Много хора по света се бъркат и казват Индикар серийс, но всъщност Индикар Расинг лийг(Indy Racing League) са главните серий а Индикар серийс е просто името на спорта.

Вижте също