Направо към съдържанието

Фея: Разлика между версии

643 байта изтрити ,  преди 14 години
редакция без резюме
Редакция без резюме
Редакция без резюме
[[Image:SophieAndersonTakethefairfaceofWoman.jpg|мини|дясно|200 п|Фея]]
'''Феите''' са приказно красиви и добри свръхестествени същества от женски пол. Те са [[духове]] откривани в легендите, фолклора, и митологиите на много народи. Те са сИмат човешки облик, но са с по-възвишен духовен мир и притежават свръхестествени сили и способности. Обикновено са с крилца и издават мекмеко блясъксияние. Описват ги като малки и красиви същества. Приписват им се качества, като [[ефимерност]], непостоянство, палавост и своенравност.
 
Съдържание
 
1== Етимология ==
Думите '''''fay''''' и '''''faerie''''' навлизат в [[английски]] от [[френски език,]] аи произхождатса отс [[латински]] корен. (Продължителното използване на думата "fey" за "fay" се дължи на объркването с "fey", - дума, идваща от староанглиискистароанглийски и означаваща "обречен на смърт", и нейните производни. Няма никаква историческа връзка със старофренската fée или английската fay, и също така не е множествено число за буквата). Латинският корен fata, означаващ [[съдба]], е показателен, че '''fays''' имат способности, свързани с познанието (предзказванепредсказване на бъдещето) и манипулирането на съдбата (късмет, благословии, проклятия) на съдбата, като качества на феите от митологията.
2 Природа
3 Феите в литературата
4 Феите в изкуството
5 Феите в модерната култура
6 Виж също
7 Външни линкове
 
Латинското '''Fata''' се открива и в [[италиански език|италианския език]] като "fata" и испанскотов [[испански език|испанския]] - "hada", като и двете думи означаватимат '''fay''', както и старофренското '''fée''', придобило смисълазначение на "магьосник.". С прибавянето на -rie получаваме féerie, означаващо -"омагьосване". Това също се използва за съществата, които използват магия, за да станат привликателни, невидими, или за да повлияят на околните по някакъв начин.
 
Има"Fay" малкии различия"fairy" междузаедно дветес останалите производни са навлезли в английски език и се използват постоянно. По-точноНо тъй като смисълът им е някак неземен и неосезаем, те често се използват и като синоним или определение. "fayFay" е съществително име, отнасящо се до определен вид неземни същества, притежаващи митични способности (или елфите [[елф]]ите или приличниподобни на тях същества] в митологията или техните крилати, флорални предшественици в келтските легенди и митове), докато "faerie" е прилагателно име, означаващо "като, прилични, сходни или свързани с fays, техният неземен свят, способностите им".
 
'''ЕТИМОЛОГИЯ'''
 
Думите '''''fay''''' и '''''faerie''''' навлизат в английски от френски език, а произхождат от латински. (Продължителното използване на думата "fey" за "fay" се дължи на объркването с "fey", дума, идваща от староанглииски и означаваща "обречен на смърт", и нейните производни. Няма никаква историческа връзка със старофренската fée или английската fay, и също така не е множествено число за буквата). Латинският корен fata, означаващ [[съдба]], е показателен, че '''fays''' имат способности, свързани с познанието (предзказване на бъдещето) и манипулирането (късмет, благословии, проклятия) на съдбата, като качества на феите от митологията.
 
'''Fata''' се открива в италиански език като fata и испанското hada, като и двете думи означават '''fay''', както и старофренското '''fée''', придобило смисъла на "магьосник." С прибавянето на -rie получаваме féerie, означаващо "омагьосване". Това също се използва за съществата, които използват магия, за да станат привликателни, невидими, или за да повлияят на околните по някакъв начин.
 
"Fay" и "fairy" заедно с останалите производни са навлезли в английски език и се използват постоянно. Тъй като смисълът на тези думи е някак неземен и неосезаем, те често се използват и като синоним или определение. Най-често срещани са:
 
Fay: Fae и Fey (Рядко исторически)
Fairy: Faerie, Fairie, Faery. (Установено исторически)
Други такива се изпорзват рядко, но съществуват.
 
Има малки различия между двете. По-точно, "fay" е съществително име, отнасящо се до определен вид неземни същества, притежаващи митични способности (или елфите [или прилични на тях] в митологията или техните крилати, флорални предшественици в келтските легенди и митове), докато "faerie" е прилагателно име, означаващо "като, прилични, сходни или свързани с fays, техният неземен свят, способностите им".