Клане край Вормут: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м категория
м Робот Добавяне: de:Massaker von Wormhout
Ред 16: Ред 16:
[[Категория:Кланета]]
[[Категория:Кланета]]


[[de:Massaker von Wormhout]]
[[en:Wormhoudt massacre]]
[[en:Wormhoudt massacre]]

Версия от 23:08, 19 март 2008

Клането край Вормхуд (или Вормхудско клане) е военно престъпление извършено през Втората световна война. На 28 май 1940 г. 2-ри батальон командван от Хауптщурмфюрер Вилхелм Монке, част от пехотен полк Либщандарт СС Адолф Хитлер командван от Йозеф Дитрих, убиват около 80 британски военнопленници. Убитите са войници от 2-ри батальон кралски уорвикширски полк, чеширски полк, от кралската артилерия и френски войници отговарящи за военния склад в близката ферма.

Британските войници са част от ариергарда на 48-ма дивизия от Британския експедиционен корпус отстъпващ към Дюнкерк. След битката те са пленени. Заведени са в плевня на известно разстояние от Вормхуд. След това СС войниците хвърлят няколко гранати, които убиват и раняват много от пленниците. Оцелелите са извеждани по петима и са разстрелвани. 15 човека оцеляват, открити са по-късно от редовната германска армия. Раните им са лекувани преди да бъдат прехврълени в лагер за военнопленници.

Вилхелм Монке е обвинен за организатор, но никога не е съден. Делото е отворено отново през 1988 г. след кампания на член на британския парламент Джеф Рукър, но германския прокурор заключва, че няма достатъчно доказателства, за да повдигне обвинение.

Източници

Шаблон:Военна-мъниче