Разлика между версии на „Реформа на българския футбол (1985)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
(Нова страница: '''Реформата на българският футбол''' от 1985 г. е решение за развитиено на футбола на ЦК на БКП. ==...)
 
Последва решение на [[ЦК на БКП]], с което и двата отбора се разформироват. От футболистите на ЦСКА тежко наказание получават Христо Стоичков, който е отстранен от спорта завинаги, и Костадин Янчев, който е наказан за 3 месеца. От отбора на Левски-Спартак са изгонени завинаги [[Борислав Михайлов]], [[Пламен Николов]], [[Емил Спасов]], [[Емил Велев]]. Наказани са ръководствата и треньорите и на двата отбора. Решението има голяма подкрепа на привържениците на другите отбори, както и от немалко спортисти. Впоследствие на мястото на старите отбори се създават нови: ЦСКА става '''„Средец“''', а „Левски-Спартак“ става „Витоша“. Година по-късно всички наказания са отменени и на наказаните футболисти е разрешено да продължат спортната си кариера.
 
Други основни решения е футболните отбори от аматьорски работнически отбори да се преструкторират в професионални клубове отделени от другите спортни клубове. Поставени са трансферни суми на български футболисти и е разрешен трансфера им в чужбина. Закрива се [[Българска футболна федерация|БФФ]] и се създава [[БФС]].
 
{{футбол-мъниче}}

Навигация