Окултизъм: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
без глупости
Kikowsky (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Окултизмът''' (от [[латински език|латински]] ''occultus'' - „покрит“) е общо наименование на група разнородни [[мистицизъм|мистични]] течения. Постулират съществуването на скрита реалност, която не се подчинява на [[Физика|физичните закони]], което, в научните среди, се приема с голям [[скептицизъм]].
'''Окултизмът''' (от [[латински език|латински]] ''occultus'' - „покрит“) е общо наименование на група разнородни учения, които имат обща цел - да открият, проумеят и използват същността за света за постигането на всеобща хармония. Постулират съществуването на "скрита" реалност, която се подчинява на все още неизвестни и затова "скрити" закони, което, в научните среди, не се приема с доверие. Голямото противоречие произлиза от стремежа на науката да потвърди умозрителните заключения с резултати от експерименти. В същото време за проявата на някои явления е необходимо участието на твърде сложни системи - най-малкото на човек. Това внася множество смущения и крайният резултат е невъзможно да се разглежда в чист вид. В същото време за всяко едно проявление е необходимо участието на цялата Вселена, тъй като всеки две неща са свързани помежду си поне по един начин, така че да могат да са част от една и съща вселена. Това прави невъзможна употребата на идеализирани модели, следователно и на научни експерименти.


[[Категория:Окултизъм| ]]
[[Категория:Окултизъм| ]]

Версия от 08:36, 3 април 2008

Окултизмът (от латински occultus - „покрит“) е общо наименование на група разнородни учения, които имат обща цел - да открият, проумеят и използват същността за света за постигането на всеобща хармония. Постулират съществуването на "скрита" реалност, която се подчинява на все още неизвестни и затова "скрити" закони, което, в научните среди, не се приема с доверие. Голямото противоречие произлиза от стремежа на науката да потвърди умозрителните заключения с резултати от експерименти. В същото време за проявата на някои явления е необходимо участието на твърде сложни системи - най-малкото на човек. Това внася множество смущения и крайният резултат е невъзможно да се разглежда в чист вид. В същото време за всяко едно проявление е необходимо участието на цялата Вселена, тъй като всеки две неща са свързани помежду си поне по един начин, така че да могат да са част от една и съща вселена. Това прави невъзможна употребата на идеализирани модели, следователно и на научни експерименти.