Андон Балтов: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
{{Обработка|препратки}}
Silkblues (беседа | приноси)
м добавени са малко препратки
Ред 11: Ред 11:
}}
}}


'''Андон Салчев Балтов''' получил начално образование в родния си град, а после постъпил в Пловдивското епархийско училище. Няколко години работил като книговезец в книжарница Христо Данов. Балтов бил един от на-пламенните следовници на Левски в Пловдив, след чиято смърт взел участие в Старозагорското въстание, а след му се укрил за изместно време в Карлово. После се завърнал в Клисура, за да участва в подготовката на новото въстание. За дейността си бил избран от местния революционният комитет да представлява клисурци на Оборище. След събранието бил изпратен заедно с Иван Джуджев от апостолите в Цариград, за да достави оръжие. Преждевременното избухване на въстанието обаче попречило на мисията им. Понеже било невъзможно да се върнат в България двамата отпътували за Одеса, откъдето се озовали в Румъния и накрая в Сърбия. Тук Антон Балтов участвал като доброволец в Сръбско-турската война (1876), която събрите загубили. Когато започнала Руско-турската война (1877-1878) Балтов се включил в редовете на Българското опълчение, участвал в боевете на Шипка, където за храбростта си бил произведен в офицерски чин. След Освобождението Балтов постъпва в редовете в българската армия. През 1885 г. участва в Сръбско-българската война като майор. Умира почти напълно забравен от съвременниците си.
'''Андон Салчев Балтов''' е роден на 17 януари [[1849]] година в Клисура, получава началното си образование в родния си град, а после постъпил в [[Пловдивското епархийско училище]]. Няколко години работи като [[книговезец]] в книжарница [[Христо Данов]]. Балтов бил един от най-пламенните следовници на [[Васил Левски|Левски]] в [[Пловдив]], след чиято смърт взема участие в [[Старозагорско въстание|Старозагорското въстание]], а след потушаването му се укрива за известно време в [[Карлово]]. Завръща се в Клисура, за да участва в подготовката на новото въстание, за дейността си бива избран от местния революционният комитет да представлява клисурци на [[Оборище]]. След събранието е изпратен заедно с [[Иван Джуджев]] от апостолите в Цариград, за да достави оръжие. Преждевременното избухване на въстанието обаче попречило на мисията им. Понеже било невъзможно да се върнат в България двамата отпътуват за [[Одеса]], откъдето се озовават в Румъния и накрая в Сърбия. Тук Антон Балтов участвал като доброволец в [[Сръбско-турската война]] (1876), която сърбите загубили. Когато започнала [[Руско-турска война (1877-1878)|Руско-турската освободителна война (1877-1878)]] Балтов се вклюва в редовете на [[Българско опълчение|Българското опълчение]], участва в [[боевете на Шипка]], където за храбростта си бил произведен в офицерски чин. След [[Освобождение]]то Балтов постъпва в редовете в [[българска армия|Българската армия]]. През 1885 г. участва в [[Сръбско-българската война]] като майор.
Умира почти напълно забравен от съвременниците си.





Версия от 20:07, 12 април 2008

Андон Балтов
български революционер
Роден
Починал

Андон Салчев Балтов е роден на 17 януари 1849 година в Клисура, получава началното си образование в родния си град, а после постъпил в Пловдивското епархийско училище. Няколко години работи като книговезец в книжарница Христо Данов. Балтов бил един от най-пламенните следовници на Левски в Пловдив, след чиято смърт взема участие в Старозагорското въстание, а след потушаването му се укрива за известно време в Карлово. Завръща се в Клисура, за да участва в подготовката на новото въстание, за дейността си бива избран от местния революционният комитет да представлява клисурци на Оборище. След събранието е изпратен заедно с Иван Джуджев от апостолите в Цариград, за да достави оръжие. Преждевременното избухване на въстанието обаче попречило на мисията им. Понеже било невъзможно да се върнат в България двамата отпътуват за Одеса, откъдето се озовават в Румъния и накрая в Сърбия. Тук Антон Балтов участвал като доброволец в Сръбско-турската война (1876), която сърбите загубили. Когато започнала Руско-турската освободителна война (1877-1878) Балтов се вклюва в редовете на Българското опълчение, участва в боевете на Шипка, където за храбростта си бил произведен в офицерски чин. След Освобождението Балтов постъпва в редовете в Българската армия. През 1885 г. участва в Сръбско-българската война като майор. Умира почти напълно забравен от съвременниците си.


Източници

  • „Оборищенци” (Сборник от исторически очерци за народните представители на Оборище през 1876 година), редакция и съставителство Христо М. Йонков, ДВИ, С., 1972.