Разлика между версии на „Иск“

Направо към навигацията Направо към търсенето
102 bytes added ,  преди 16 години
Форматиране и редакция
(Форматиране и редакция)
От'''Искът''' от гледна точка на съдебния процес '''искът''' е предявена пред [[съд]]а молба (обикновено писмена) да се разреши граждански спор със [[сила на присъдено нещо]]. С иска се поставя началото на исковия процес, определя се спорният предмет и страните в процеса.
 
== Видове искове ==
== Видове искове ==Делението е според вида на търсената защита. При трите проявления има решаване на спора със силата на пресъденоприсъдено нещо /(СПН/).
*Установителен иск - при него решаването се ограничава до СПН. С УИ /установителния иск/ се иска внасяне на яснота, определеност и безспорност в съществуването или не на едно право или правоотношение, което е оспорено.
 
*Осъдителен иск - има изпълнителна сила. С ОИ ищеца иска от съда не само да установи едно право или правоотношение, но и да осъди ответника да изпълни съответното задължение. Характеризира се с изискуемост - право да се иска принудително удовлетворение.
*'''Установителен иск''' - при него решаването се ограничава до [[сила на присъдено нещо|СПН]]. С УИ /установителния иск/ се иска внасяне на яснота, определеност и безспорност в съществуването или не на едно право или правоотношение, което е оспорено.
*Конститутивен иск - освен СПН искаме и правна промяна. Съдебното решение освен СПН има и конститутивен характер - чрез него се създава, изменя, допуска и извършва едно правно действие, например делба.
*'''Осъдителен иск''' - има изпълнителна сила. С ОИосъдителния иск ищеца иска от съда не само да установи едно право или правоотношение, но и да осъди ответника да изпълни съответното задължение. Характеризира се с изискуемост - право да се иска принудително удовлетворение.
{{мъниче}}[[Категория:Право]]
*'''Конститутивен иск''' - освен СПН искамесе иска и правна промяна. Съдебното решение освен СПН има и конститутивен характер - чрез него се създава, изменя, допуска и извършва едно правно действие, например делба.
 
{{мъниче}}
 
{{мъниче}}[[Категория:Право]]
13 427

редакции

Навигация