Евгений I: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: ro:Papa Eugen I
м Робот Добавяне: eo:Eŭgeno la 1-a
Ред 38: Ред 38:
[[de:Eugen I.]]
[[de:Eugen I.]]
[[en:Pope Eugene I]]
[[en:Pope Eugene I]]
[[eo:Eŭgeno la 1-a]]
[[es:Eugenio I]]
[[es:Eugenio I]]
[[fi:Pyhä Eugenius I]]
[[fi:Pyhä Eugenius I]]

Версия от 19:59, 27 април 2008

Евгений I
римски папа

Роден
?
Починал
ПогребанСвети Петър, Ватикан, Ватикан

РелигияКатолическа църква[1]
Евгений I в Общомедия

Евгений I (лат. Eugenius PP. I) е римски папа в периода 10 август 654-1 юни 657. Интересното е, че е избран е за папа докато предишния папа е бил жив, но в заточение.

Много малко е известно за ранния живот на папа Евгений. Знае се, че е римлянин от Авентин и че е бил известен със своята святост, благост и милосърдие. Бил е духовник от своята младост и е заемал много постове в римската църква. [2]

След като Теодор Калиопас, по нареждане на император Констанс II отвел Мартин I в Константинопол, Евгений показал по-голямо уважение от своя предшественик към желанията на императора и не правил публични изказвания срещу монотеизма на патриарсите на Константинопол.


Мартин I е отведен от Рим на 18 юни, 653, и живял в заточение до своята смърт през септември 655. Малко се знае за това как се случва в Рим след заминаването на папа Мартин, през този период Светия престол се управлява от архиепископ и архидякон.

Папа Евгений умира през 657, и е канонизиран, като се почита паметта му на 2 юни, въпреки че според Анастасий Библиотекар той е починал на 1 юни.

Източници

  1. eugen // Посетен на 14 октомври 2020 г.
  2. папа Евгений IПапите

Шаблон:Християнство-мъниче

Мартин I римски папа (654 – 657) Виталиан