Кабарги: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Нова страница: {{Таксо_начало_животно | Кабарга}} {{Таксо_картинка | 300px|Сибирска кабар...
 
Редакция без резюме
Ред 10: Ред 10:
{{Таксо_край}}
{{Таксо_край}}


'''Кабаргите''' (''Moschidae'') са [[Чифтокопитни]], които по-рано били включвани като подсемейство в семейство [[Еленови]]. Имат размерите и вида на [[сърна]] с извит гръб и по-силни задни крака, като задницата е по-високо поставена от раменете и бягат правейки големи скокове. Нямат рога, но са въоръжени с дълги, извити горни кучешки зъби, които при мъжките стърчат надолу от устата. Наричат се още ''Мускусни елени'' заради мускусна [[жлеза]] на корема у мъжките с чиито секрет маркират територия. Тази жлеза съдържа около 30-40 грама [[мускус]], който се цени високо в парфюмерийната промишленост. Срещат се в планините на [[Средна Азия]].
'''Кабаргите''' (''Moschidae'') са [[Чифтокопитни]], които по-рано били включвани като подсемейство в семейство [[Еленови]]. Имат размерите и вида на [[сърна]] с извит гръб и по-силни задни крака, като задницата е по-високо поставена от раменете и бягат правейки големи скокове. Нямат рога, но са въоръжени с дълги, извити горни кучешки зъби, които при мъжките стърчат надолу от устата. Наричат се още ''Мускусни елени'' заради мускусна [[жлеза]] при слабините у мъжките с чиято миризма привличат женски. Тази жлеза съдържа около 30-40 грама [[мускус]], който се цени високо в парфюмерийната промишленост. Срещат се в планините на [[Средна Азия]].


== Видове ==
== Видове ==

Версия от 08:43, 5 май 2008

Шаблон:Таксо начало животно

   Шаблон:Таксо картинка
   Шаблон:Таксо класификация начало
       Шаблон:Таксо царство
       Шаблон:Таксо тип
       Шаблон:Таксо клас
       Шаблон:Таксо разред
       Шаблон:Таксо семейство
   Шаблон:Таксо класификация край

Шаблон:Таксо край

Кабаргите (Moschidae) са Чифтокопитни, които по-рано били включвани като подсемейство в семейство Еленови. Имат размерите и вида на сърна с извит гръб и по-силни задни крака, като задницата е по-високо поставена от раменете и бягат правейки големи скокове. Нямат рога, но са въоръжени с дълги, извити горни кучешки зъби, които при мъжките стърчат надолу от устата. Наричат се още Мускусни елени заради мускусна жлеза при слабините у мъжките с чиято миризма привличат женски. Тази жлеза съдържа около 30-40 грама мускус, който се цени високо в парфюмерийната промишленост. Срещат се в планините на Средна Азия.

Видове

Продозащитен статус

Всички кабарги са редки видове и фигурират в Червената книга на IUCN (Международен съюз за защита на природата), като сибирската кабарга е уязвим вид.