Разлика между версии на „Уикипедия:Политика за блокиране“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Премахнати редакции на Канопус Киля (б.), към версия на VolkovBot
м (Премахнати редакции на Канопус Киля (б.), към версия на VolkovBot)
{{съкр|[[У:ПБ]], [[У:БЛОК]]}}
Знайте все, что есть [http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9%2C_%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B9_%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87 Михновский], знайте люди, знайте, да!
'''Блокиране''' е едно от техническите средства, чрез които се налагат [[Уикипедия:Отнемане на правата за редактиране|забраните за редактиране]]. То се използва и срещу [[Уикипедия:Вандализъм|вандализъм]], роботи и неподходящи потребителски имена.
 
Има три вида блокиране:
Кроме того, есть [http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%A7%D0%A3%D0%92%D0%9A_%C2%AB%D0%92%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D1%8C%C2%BB ХЧУВК «Вересень»]
* На потребителски сметки
* На анонимни [[IP-адрес|IP адреси]]
* На поредици от IP адреси
 
[[Уикипедия:Администратори|Администратори]]те могат да прилагат и трите блокирания за неограничено време, но блокиранията трябва да са съобразени с нашата политика. Блокиране на потребителски имена може да се използва за налагане на отнети права за редактиране или при случаи на вандализъм.
А ещё есть [http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D0%BB%D0%B1%D0%BE%D1%87%D0%B0%D0%BD%2C_%D0%9F%D1%91%D1%82%D1%80_%D0%A4%D1%91%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87 Болбочан, Пётр Фёдорович]
 
Въпреки многобройните заявки, програмният продукт на Уикипедия не позволява блокиране достъпа само на определен редактор до определена статия. Възможно е единствено да се блокират достъпът на даден редактор до всички статии и достъпът на всички анонимни и/или регистрирани редактори до дадена статия.
Я срал на [http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%8F:%D0%97%D0%B0%D1%8F%D0%B2%D0%BA%D0%B8_%D0%BD%D0%B0_%D0%B0%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B6 русский Арбитражный комитет], они меня всё равно не засудят.
 
==Кога може да се използва блокиране ==
Обсуждайте меня [http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B1%D1%81%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0:%D0%9A%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D1%83%D1%81_%D0%9A%D0%B8%D0%BB%D1%8F здесь].
 
Случаите, когато администратори могат да блокират потребители са изброени по-долу. Блокирането не трябва да се използва в други случаи. По-специално, блокиране не трябва да се използва срещу мнения, различни от общоприетото или при еднократни прояви на вандализъм.
Русские администраторите [http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%8F:%D0%97%D0%9A%D0%90 здесь]
 
===Роботи===
 
Както е обсъдено на [[Уикипедия:Бот]] ([[:en:Wikipedia:Bots|en]]), роботите трябва да бъдат одобрени на [[:en:Wikipedia talk:Bots]] и трябва да отговарят на изискванията. При всеки случай, когато роботът изглежда е загубил контрол, администраторите могат да го блокират.
 
===Вандализъм===
:''Вижте [[Уикипедия:Вандализъм]] за подробности относно политиката ни.''
Администраторите, по тяхна преценка, могат да блокират IP адреси, които разрушават Уикипедия. За динамични адреси такова блокиране продължава 24 часа. За статични адреси блокирането също продължава 24 часа, но при повторни проблеми нарушителите могат да се блокират за срок до един месец.
 
Администраторите могат да блокират за постоянно потребителски сметки, чийто редакции са почти само вандализъм. Ако обаче потребителската сметка прави и добри редакции, не би трябвало да се блокира по този начин.
 
Превъплъщения на блокирани вандали могат също да се блокират ако продължават вандализма или ако редактират по начин, който предполага, че ще го продължат.
 
Блокиране не трябва да се прилага при отделни случаи на вандализъм.
 
=== Потребителски имена ===
 
Според нашата [[Уикипедия:Потребителско име|политика за потребителски имена]], обидни, умишлено объркващи и други неподходящи потребителски имена не са разрешени и могат да бъдат блокирани от администраторите.
 
Администраторите могат да наложат смяна на потребителското име като го блокират (безсрочно, в полето се въвежда "infinite").
Блокиращият администратор трябва да включи [[Шаблон:Блокирано потребителско име]] в полето за причината (като въведе <nowiki>{{Блокирано потребителско име}}</nowiki>), заедно с препратка към [[Уикипедия беседа:Потребителско име]], където проблемът е обсъждан. Ако съществува потребителска дискусионна страница, всеки уикипедианец може да добави кратко обяснение защо потребителската сметка е блокирана и препратка към [[Уикипедия беседа:Потребителско име]]; ако такава дискусионна страница не съществува, не се препоръчва тя да се създава.
 
Трябва да се внимава при отблокирането (свалянето на блокирането) на IP адреси. За да се отблокира адрес, но не потребителско име, изчакайте друг потребител да се опита да редактира страница, тогава в [[Специални:Ipblocklist|Списък на блокирани IP-адреси и потребители]] ще се появи съобщение ''12.34.56.78 беше блокиран, защото използва същия адрес като Потребител:Име''. Натиснете на "отблокиране" до съобщението - потребителят ще може да "влезе" със собственото си потребителско име.
 
Ако дадена потребителска сметка е била блокирана и за вандализъм, и за неподходящо потребителски име, IP адресът се оставя автоматично блокиран.
 
Потребителски имена, които са създадени с цел да изглеждат като други съществуващи потребители се блокират моментално. Техните IP адреси се оставят автоматично блокирани.
 
=== Лични или съдебни заплахи към други потребители ===
 
Потребители, отправящи заплахи, били те съдебни, лични или професионални, които по какъв да е начин изглеждат опит за сплашване на друг потребител, могат да бъдат блокирани без предупреждение. Ако е желателно, <!-- the {{npa6}} template can be used --> потребителят може първо да бъде предупреден. Потребители, отправящи сериозни заплахи, могат да бъдат блокирани за неограничено време.
 
Вижте [[Уикипедия:Никакви лични нападки]] и [[Уикипедия:Никакви съдебни заплахи]] ([[:en:Wikipedia:No legal threats|en]]) за повече информация.
 
===Разрушение===
Потребители могат да бъдат блокирани, когато тяхното поведение сериозно разстройва проекта — тяхното поведение е несъвместимо с учтива, колегиална атмосфера и пречи на процеса, в който различни редактори си сътрудничат в хармония за изграждането на енциклопедията.
 
Несъгласия относно съдържанието или правилата не са разрушение, а по-скоро част от нормалното функциониране на Уикипедия и би трябвало да бъдат решавани чрез процедури за [[Уикипедия:Разрешаване на спорове|разрешаване на спорове]]. Блокиране за разрушение би трябвало да се прилага само, когато даден потребител по някакъв начин затруднява други да допринасят в Уикипедия.
 
Администраторите могат да блокират ИП-адреси или потребителски имена, разстройващи нормалното функциониране на Уикипедия или достатъчно сериозно го заплашват. Примерите включват (но не се ограничават до):
 
* [[Уикипедия:Вандализъм|Вандализъм]]
* Прекалени възвръщания ([[У:ПТВ]])
* Неподходящи [[Уикипедия:Потребителско име|потребителски имена]]
* Злоупотреба с [[Уикипедия:Марионетки|марионетки]]
* "Публични" потребителски сметки, за които паролата е достъпна или споделена от различни редактори
* Анонимни или отворени транзитни сървъри ([[:m:WM:NOP|open proxies]])
* [[Уикипедия:Бот|Бот]]ове трябва да бъдат одобрени и могат да бъдат блокирани ако редактират по разрушителен начин
 
Блокирания за обща неучтивост са спорни; блокирания „за успокояване“ са много спорни. Помислете дали едночасово блокиране ще доведе до двумесечна драма. Вижте [[:en:Wikipedia:Disruptive editing]].
 
Потребители, които агресивно и нееднократно нарушават основни правила, могат да бъдат блокирани ако има консенсус измежду незамесените потребители, че това е необходимо. Към такива личности би трябвало да се отнасяме любезно и с търпение, но техните поразии трябва да бъдат предотвратени през периода седмици или месеци, който би отнело искане за арбитраж. <!-- Remember to note the case on WP:ANI. --> Бъдете любезни.
 
=== Отнети права за редактиране ===
 
Потребители, на които са отнети правата за редактиране, обикновено са блокирани от Уикипедия. Правата могат да се отнемат като резултат от някое от следните положения:
 
* Консенсус на общността, че на дадения потребител трябва да се снемат правата за редактиране:
* Решение на [[Уикипедия:Арбитражен комитет|Арбитражния комитет]]
* Решение на [[:en:User:Jimbo Wales|Джимбо Уейлс]]
* Решение на [[m:Board of Trustees|Борда на Уикимедия]]
 
Ако стане очевидно, че дадена потребителска сметка е "превъплъщение" на съществуващ блокиран потребител, новата потребителска сметка също се блокира.
 
Вижте също [[Уикипедия:Отнемане на правата за редактиране|Отнемане на правата за редактиране]].
 
===Анонимни или общодостъпни междинни сървъри (proxy)===
 
Администраторите могат и се препоръчва да блокитат безсрочно ИП адреси на междинни сървъри [http://mail.wikipedia.org/pipermail/wikien-l/2004-February/010637.html]. Вижте цялата нишка с дискусия относно легитимността да се използват анонимни междинни сървъри при редактиране Уикипедия.
 
[[Потребител:Proxy blocker]] е робот, който автоматично блокира общодостъпни междинни сървъри, но в момента е изключен поради грешки. Блокирайте такива адреси ръчно.
 
Предложение за съобщение за блокиране е {{ш2|Open proxy}}. При блокиране, администраторите трябва да добавят параметър {{ш2|Open proxy|<nowiki>блокиран=1</nowiki>}}.
 
===Лични нападки, заплаха за уикипедианци===
 
Блокиране може да се приложи при отправяне на заплахи или действия (включително извън сайта на Уикипедия), които излагат някои редактори на политическо, религиозно или друго преследване от правителства, работодатели или други. Всеки администратор може незабавно да приложи блокиране при установяване на такава заплаха. Администратори, наложили такова блокиране трябва <!--confidentially--> да уведомят членовете на [[Уикипедия:Арбитражен комитет|Арбитражния комитет]] и [[:en:User:Jimbo Wales|Джимбо Уейлс]] какво са направили и защо. Вижте също [[Уикипедия:Никакви лични нападки|Никакви лични нападки]].
 
<!-- Blocks may be imposed in instances where threats have been made or actions performed (including actions outside the Wikipedia site) which expose other Wikipedia editors to political, religious or other persecution by government, their employer or any others. In such a case a ban for a period of time may be applied immediately by any sysop upon discovery. Sysops applying such sanctions should confidentially notify the members of the [[Wikipedia:Arbitration Committee|Arbitration Committee]] and [[User:Jimbo Wales|Jimbo Wales]] of what they have done and why. See [[Wikipedia:No personal attacks|No personal attacks]].-->
 
==Кога не може да се използва блокиране==
 
Случаите, когато се прилага блокиране, са подробно изброени по горе. Блокирането не трябва да се прилага при никакви други обстоятелства. Ако желаете да използвате блокиране в други случаи, моля, първо обсъдете промяната на политиката или потърсете други решения. По-специално, блокирането не трябва да се използва срещу:
 
===Непопулярни мнения===
 
Блокирането не може да се използва, за да се попречи на даден потребител да излага непопулярни мнения. Обсъждането на съдържанието трябва да се проведе между потребителите на дискусионната страница на статията или на собствените им потребителски дискусионни страници. Ако спорът не бъде разрешен по този начин, има ясно дефинирана процедура за разрешаване на спорни въпроси. За повече подробности вижте [[Уикипедия:Разрешаване на спорове|Разрешаване на спорове]].
 
===Самоблокиране===
 
На потребителите не е разрешено да се блокират сами или да искат да бъдат блокирани временно за ползване на Уикиотпуск или пътуване. Такова блокиране обърква хората, които следят дневника на блокиранията. То евентуално може да причини проблеми поради автоматично блокиране на IP адреси - много IP адреси са или динамични, или споделени, и следователно е възможно по невнимание да бъдат блокирани много други потребители.
 
Освен това, такова безсмислено използване на функцията за блокиране омаловажава нещо, което трябва да бъде сериозно. Тъй като администраторите могат сами да се отблокират, това прави този процес безмислен.
 
Администраторите обаче могат да поискат да им се отнемат администраторските права [[m:requests for permissions]], ако смятат, че това ще им помогне да си вземат [[Wikipedia:уикиотпуск|Уикиотпуск]] или ако възнамеряват да напуснат Уикипедия.
 
==Последици от блокирането==
 
Блокираните потребители могат да разглеждат страниците на Уикипедия, но препратката "Редактиране" отвежда към страница "[[MediaWiki:Blockedtext|Потребителят е блокиран]]", която обяснява причината за блокирането и дава информация как да се поиска отблокиране. Препратки и шаблони, въведени в полето "причина", се форматират и показват по познатия начин.<!-- (Links and template includes all work as normal in the "reason" section)-->
 
Продължителността на блокирането зависи от срока, който е въведен по време на задействане на блокирането, който може да бъде "indefinite" (неопределен) или "infinite" (безкраен) (т.е., докато не се извърши изрично отблокиране).
 
Когато даден IP адрес е блокиран или поредица от IP адреси е блокирана, сметките, които споделят този IP адрес, автоматично биват блокирани, като не позволяват от същия IP да се създаде нова сметка, целяща избягване на блокирането. Когато се блокира регистриран потребител, IP адресите на сметката му автоматично също се блокират.
 
Има вътрешна променлива за автоматично изтичане на срока на блокиране, на която е зададена стойност 24 часа, което означава, че когато даден потребител е блокиран неопределено, неговият IP адрес ще бъде автоматично отблокиран 24 часа след като за последен път е имал достъп до дадена страница.
 
==Случайно блокиране==
 
Понякога може да се окаже, че потребители с динамични IP адреси са блокирани случайно, защото техният текущ адрес преди това е използван от вандал или потребител, срещу когото има твърда забрана за редактиране. Това блокиране ще изчезне, ако потребителят може да промени IP адреса си. Ако това е невъзможно, за блокирането трябва да се съобщи на най-близкия благосклонен администратор по електронната поща - вижте [[Специални:Listadmins|Списък на администраторите]] за подходящ кандидат.
 
Потребител, който действува в стила на потребител, срещу който има наложена забрана, или на известен вандал, или си играе на вандализъм, също може да бъде случайно блокиран. За да избегнете този проблем не действайте по този начин. "[http://www.jargon.net/jargonfile/d/Dontdothatthen.html Просто не го правете]". Препоръчително е да редактирате така, че да покажете своята благонадеждност, а не да си създавате репутация на неблагонадежден.
 
== Как се блокира ==
 
Администраторите могат да отидат на [[Special:Specialpages|Специални страници]] и да изберат препратка "Блокиране на потребител". Тя ще ги отведе на специалната страница [[Special:Blockip|Блокиране на потребител]], където има по-нататъшни инструкции. До [[Special:Blockip|Блокиране на потребител]] може да се достигне и от препратка [блокиране], която се появява до всеки нерегистриран потребител в [[Special:Recentchanges|Последните промени]].
 
Сроковете на блокиране са дадени в стандартен формат на GNU, който е описан в [http://www.gnu.org/software/tar/manual/html_chapter/tar_7.html ръководството на tar]. Алтернативно, срокът на блокирането може да бъде "indefinite" (неопределен) или "infinite" (безкраен), което означава, че блокирането е постоянно, докато някой администратор не отблокира сметката.
 
Ако не посочите срок за блокиране, ще видите съобщение за грешка.
 
== Блокиране на поредица IP адреси ==
 
Блокиране на поредица IP адреси се използва в случаите, когато даден потребител-вандал или рушител бива блокиран няколко пъти, но той се появява пак с различен IP адрес. В много случаи блокирането на поредица IP адреси може да засегне и някои коректни потребители. Затова, блокирането на поредица IP адреси трябва да се използва само когато разрушителното поведение е толкова често и упорито, че останалите методи са неефективни. Това е предмет на обсъждане, като трябва да се вземе предвид и евентуалният брой коректни потребители, които може да бъдат засегнати.
 
Когато се използва блокиране на поредица IP адреси, то трябва да бъде за възможно най-кратко време.
 
Функцията "блокиране на поредица IP адреси" трудно се използва правилно, защото изисква познания по двоична аритметика. Има определени ограничения при нейното прилагане, изискващи началният и крайният адрес да бъдат числа, точно кратни на разстоянието между тях, което трябва да бъде степен на числото две. За подробности, вижте [[:mw:Help:Range blocks]].
 
== Отблокиране ==
 
[[Special:Ipblocklist|Списък на блокирани IP-адреси и потребители]] съдържа списък на всички текущо блокирани потребители и IP адреси. Администраторите ще видят линк за [отблокиране] до всеки потребител. След като щракнете върху него, трябва да напишете причината, поради която отблокирате потребителя, а след това да щракнете върху бутон ''Отблокирай този адрес''. Администраторите могат да отблокират себе си, като следват тази процедура.
 
Администраторите могат да отблокират потребители, ако:
* Те са били блокирани в нарушение на тази политика.
* Причината за блокиране вече не съществува.
* Блокирането е продължило твърде дълго.
* В други подходящи случаи.
 
Няма твърдо установени правила за отблокиране, поради което се посочва и правилото ''В други подходящи случаи''. Администраторите трябва да използват здравият си разум и чувството си за правилна преценка. Спорните случаи първо трябва да се обсъдят. Трябва да се отбележи, че войните на блокиране, при които даден потребител бива нееднократно блокиран и отблокиран, са много вредни. Ако има сериозно разногласие дали даден потребител трябва да бъде блокиран, по-добре е да го оставите отблокиран и да се консултирате с [[Уикипедия:Арбитражен комитет|Арбитражен комитет]] за авторитетно решение на този проблем.
 
== Вижте също ==
 
[[Special:Ipblocklist|Списък на блокирани IP-адреси и потребители]]
 
{{Производна-Уикипедия
|език=en
|страница=Wikipedia:Blocking policy
|дата=[[ 2 февруари]] [[2007]]
|съавтори=Редактори: MyRedDice, SlimVirgin, David Gerard, UninvitedCompany, AntiVandalBot, Tim Starling, Angela, Rdsmith4, JRR Trollkien, Guanaco, Fred Bauder, Mirv, Radiant!, W.marsh, Rebecca, Aaron Brenneman, Deskana, Curps, Splash, Centrx, Ixfd64, Jossi, Googl, Gmaxwell, Musical Linguist, Hadal, Jamesday, Pakaran, Naconkantari, Tony Sidaway, Tawkerbot4, Geni, Chocolateboy, FreplySpang, GraemeL, Kyorosuke, Talrias, RexNL, Luna Santin, PseudoSudo, Addhoc, Neutrality, Kelly Martin, Linuxbeak, Jdforrester, Dmcdevit, Ta bu shi da yu, Kjkolb, Ryulong, 24.41.33.130, Cyan, Fvw, Sam Korn, JoanneB, Carbonite, 207.157.146.66, Alkivar, 152.163.100.10, Tawker, 64.12.116.10, Zzuuzz, The Trolls of Navarone, Michael Snow, ChrisO, Aeropus I of Macedon, 64.12.116.138, Dan100, Raul654, Drini, Pgk, Antandrus, Wiki alf, Stevage, FeloniousMonk, 158.123.252.2, Ilmari Karonen, Can't sleep, clown will eat me, Jkelly, Rory096, Paul August, 195.93.21.6, 84.92.124.95, BorgQueen, Dinosaur puppy, Netsnipe, Ed Poor, Stevertigo, GrahamN, Hcheney, Phil Sandifer, 152.163.100.138, Boothy443, Knowledge Seeker, Aeropus II of Macedon, Matt Crypto, 128.135.222.242, CesarB, Joyous!, Everyking, 200.55.213.30.
}}
 
 
[[Категория:Уикипедия|Политика за блокиране]]
 
[[ar:ويكيبيديا:سياسة المنع]]
[[br:Wikipedia:Politikerezh stankañ]]
[[cs:Wikipedie:Blokování]]
[[da:Wikipedia:Politik for blokering og bandlysning]]
[[el:Βικιπαίδεια:Φραγή]]
[[en:Wikipedia:Blocking policy]]
[[es:Wikipedia:Política de bloqueo]]
[[fa:ویکی‌پدیا:قطع دسترسی]]
[[fr:Wikipédia:Blocage en écriture]]
[[he:ויקיפדיה:מדיניות החסימה]]
[[hu:Wikipédia:Blokkolási irányelvek]]
[[id:Wikipedia:Kebijakan pemblokiran]]
[[it:Wikipedia:Politiche di blocco degli utenti]]
[[ja:Wikipedia:投稿ブロックの方針]]
[[ko:위키백과:차단 정책]]
[[ms:Wikipedia:Polisi sekatan]]
[[no:Wikipedia:Retningslinjer for blokkering]]
[[pl:Wikipedia:Zasady blokowania]]
[[pt:Wikipedia:Política de bloqueio]]
[[ro:Wikipedia:Blocare]]
[[ru:Википедия:Правила блокировок]]
[[simple:Wikipedia:Blocks and bans]]
[[sk:Wikipédia:Blokovanie]]
[[sl:Wikipedija:Pravila blokiranja]]
[[sr:Википедија:Правила блокирања]]
[[sv:Wikipedia:Blockeringar och avstängningar]]
[[th:วิกิพีเดีย:นโยบายการบล็อกผู้ใช้]]
[[tr:Vikipedi:Engelleme politikası]]
[[uk:Вікіпедія:Правила блокування]]
[[vi:Wikipedia:Quy định cấm thành viên]]
[[yi:װיקיפּעדיע:אויסשפארן פאליסי]]
[[zh:Wikipedia:封禁方针]]
22 263

редакции

Навигация