Плевун: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Grammar corrections: помоща;
м Робот Добавяне: ru:Плевун
Ред 62: Ред 62:
{{Мъниче селища в България}}
{{Мъниче селища в България}}
[[Категория: Села в Област Хасково]]
[[Категория: Села в Област Хасково]]

[[ru:Плевун]]

Версия от 16:58, 19 май 2008

Плевун е село в Южна България. То се намира в община Ивайловград, Област Хасково.

Плевун
Общи данни
Население147 души[1] (15 март 2024 г.)
Надм. височина409 m
Пощ. код6593
Тел. код03664
МПС кодХ
ЕКАТТЕ55748
Администрация
ДържаваБългария
ОбластХасково
Община
   кмет
Ивайловград
Диана Овчарова
(ГЕРБ; 2011)
Кметство
   кмет
Име Фамилия
Плевун в Общомедия


География

Селото е сгушено между последните ридове на Изт.Родопи,в подножието на връх "Св. Илия " наричан от местните "Бърчинката".Като цяло е ориентирано с изложение юг-югоизток. Релефа е предимно ниско-планински,доста насечен от множеството рекички и дерета.Климата е умерен с изразено средиземноморско влияние.Често явление през зимата и лятото са силните поривисти североизточни и югоизточни ветрове,поради отвореността на селото в тази посока. В землището са изградени много,малки микроязовира като по големи от тях са "Ляската" и "Спукатината"

История

Действителното име на селото е Пелевун.То е второто по големина село в община Ивайловград. Названието е от гръцки произход и означава "Стара гора",селището е много старо,ярка черта върху облика му са оставили гръцките жители,като и до днес са запазени множество стари къщи от този период. В северозападния край на селото съществува запазено гръцко гробище. Заселено е с българи , потомци на бежанци от Източна Тракия и малоазианци. Населението на селото е християнско.Църквата "Св.Св.Панталеймон и Елена" е една от най-големите в общината и е с историческо значение,именно в нея Капитан Петко войвода и четата му спасяват с хитрост, от гибел населението на селото при обсада по време на Руско-турската освободителна война. На връх "Св. Илия" над селото има малък параклис.

Културни и природни забележителности

На няколко километра от селото се намират останките от старинната крепост „Лютица“, която местните жители наричат "Калето". В близост до селото/местност "Чаирите"/има останки от тракийски долмен,обявен за археологически паметник на културата с национално значение. В признателност на Капитан Петко войвода ,пред църквата е изграден величествен паметник в негова чест,станал като емблема на селото. В центъра на селото в сградата на старото училище има постоянна музейна сбирка(носии,предмети от бита,исторически сведения). На близкият връх Черни рид е изграден паметник-костница,посветен на загиналите от войните местни жители. Оттук е и най-бързият достъп до защитената местност „Меандрите на Бяла река“,отличаваща се с уникална флора и фауна.

Редовни събития

Други

На 4км. от селото е изградена първата в страната площадка за изхранване на Черен лешояд /Картал/ - застрашен от изчезване вид,с помощта на Зелени Балкани и доброволци. Основният поминък на местното население е селското стопанство,предимно животновъдство и тютюнопроизводство. Традиционно се отглежда и сусам, от който се произвежда Сусамов тахан /използва се и като лечебно средство при стомашни язви и гастрити/. Работна сила има заета и в добива на облицовъчни камъни/гнайс и мрамор/ от открити кариери/"Пелевунски камък"/.

Външни препратки

Шаблон:Населени места в Община Ивайловград Шаблон:Мъниче селища в България