Разлика между версии на „Восток (космически кораб)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
 
=== Безпилотни изпитания ===
През лятото на 1960 годна е била завършена разработката и са започнати комплексни изпитания на космическияткосмическия кораб. Още на [[15 май]] 1960 година е осъществен пръвиятпървият старт на кораб-спътник. Опростеният вариант на кораба не е имал топлинна защита, животоподдържащи системи и средства за приземяване. Главна задача на старта е проверка на работата на основните системи. Поради неизправност в системата за ориентация при включването на спирачните [[двигател]]и корабът преминава на по-висока орбита, където и се извършва отделянето на спускаемиятспускаемия апарат. Виж също [[Спутник-4]].
 
На [[28 юли]] 1960 година е изпълнен вторият старт на кораб-спътник с опитни животни на борда (кучетата Чайка и Лисичка). Вследствие на авария на [[Ракета-носител|ракетата-носител]] корабът не излиза на орбита.
Първият напълно успешен старт на кораб-спътник е на [[19 август]] 1960, опитните животни (кучетата Белка и Стрелка, мишки), насекоми, растения и други биологични обекти успешно са върнати на [[Земя]]та в спускаемия апарат на кораба.
 
На [[11 октомври]] 1960 година постановление на ЦК на КПСС и Съвета на Министрите на СССР '''№''' 1110—462 определя стартирането на космически кораб с човек на бортаборда, като задача от особено значение и набелязва срок за подобен старт - декември 1960 година.
 
В това време на [[1 декември]] 1960 година е извършен старта на четвъртият кораб-спътник, извършил успешен орбитален полет. Обаче, поради авария в спирачните двигатели и спускането в неразчетен район, спускаемият апарат с кучетата Пчёлка и Мушка е взривен.
 
На [[22 декември]] 1960 година се състои петият старт. Авария на ракетата-носител на крайните етапи на стартирането довежда до аварийно отделяне на спускаемият апарат с кучетата Комета и Шутка, котойтокойто извършва суборбитален полет и нормално се приземява.
 
На [[9 март]] [[1961]] година се състои първият старт на модифицираниятмодифицирания кораб ЗКА, разработван вече за полет на човек. На бортаборда му се намиранамират: манекен («[[Иван Иванович]]»), кучето Чернушка и други опитни животни. Програмата на полета ие изцяло изпълнена.
 
На [[25 март]] 1961 година е изпълнен още един старт на кораба ЗКА с аналогична програма на полета. Спускаемият апарат с кучето Звёздочка успешно се приземява, а манекенът в съответствие с плана на полета се катапултира. Стартът е завършващатазавършваща проверка преди полета на човек.
 
=== Пилотирани полети ===
Анонимен потребител

Навигация