Направо към съдържанието

Союз-11: Разлика между версии

257 байта добавени ,  преди 14 години
ред
Редакция без резюме
(ред)
'''"Союз-11"''' е [[съветски]] пилотиран [[космически кораб]].
На 6 юни 1971 г в 6 часа и 55 минути наше време от космодрума Байконур в Казахстан е изстрелян космическият кораб Союз-11.Екипажът е в състав:командир-подполковник Георгий Тимофеевич Доброволски летец-космонавт на СССР,бордови инженер-Владислав Николаевич Волков и инженер-изпитателят Виктор Иванович Пацаев.Програмата ма полета включва скачване с орбиталната станция Салют и работа на нея.Същият ден 6 юни в 12 ч и 30 мин бълг.време,екипажът коригира орбитата на Союз-11 чрез системите за ръчно управление.Новата е с параметри:апогей-217 км,перигей-185 км и период за една обиколка-88,3 минути.На 7 юни 1971 г Союз-11 се скачва със Салют.Автоматично корабът е приближен до станцията на 100 метра.По-нататъшното сближаване и скачване извършват самите космонавти с ръчните системи за управление и ориентиране на кораба.Те скачват Союз със Салют с изключително умение,с изумителна точност без никакви отклонения и сътресения.След това извършват плътно механично съединяване на кораба със станцията и свързват електрическата и водна инсталация на двата апарата.Тяхното общо тегло е 25 тона.Същият ден(7 юни) космонавтите отварят херметичния люк и през прохода преминават в космическата станция.Най-напред извършват проверка на херметичността на Салют,на бордовите уреди и апарати.Командирът Доброволски докладва,че апаратурата работи нормално.Атмосферното налягане в помещенията е в определените граници(около 900 мм.ж.ст.),а температурата в тях-около 17 градуса.
 
На 6 юни 1971 г. в 6 часа и 55 минути наше време от космодрума [[Байконур]] в [[Казахстан]] е изстрелян космическият кораб "Союз-11". Екипажът е в състав:
* командир - подполковник Георгий Тимофеевич Доброволски, летец-космонавт на СССР,
* бордови инженер - Владислав Николаевич Волков и
* инженер-изпитател - Виктор Иванович Пацаев.
 
Програмата ма полета включва скачване с орбиталната станция "[[Салют]]" и работа на нея. Същият ден 6 юни в 12 ч. и 30 мин. бълг. време екипажът коригира орбитата на "Союз-11" чрез системите за ръчно управление. Новата е с параметри: апогей 217 км, перигей 185 км и период за една обиколка 88,3 минути.
 
На 67 юни 1971 г в 6 часа и 55 минути наше време от космодрума Байконур в Казахстан е изстрелян космическият кораб Союз-11.Екипажът е в състав:командир-подполковник Георгий Тимофеевич Доброволски летец-космонавт на СССР,бордови инженер-Владислав Николаевич Волков и инженер-изпитателят Виктор Иванович Пацаев.Програмата ма полета включва скачване с орбиталната станция Салют и работа на нея.Същият ден 6 юни в 12 ч и 30 мин бълг.време,екипажът коригира орбитата на Союз-11 чрез системите за ръчно управление.Новата е с параметри:апогей-217 км,перигей-185 км и период за една обиколка-88,3 минути.На 7 юни 1971 г "Союз-11" се скачва със "Салют". Автоматично корабът е приближен до станцията на 100 метрам. По-нататъшното сближаване и скачване извършват самите космонавти с ръчните системи за управление и ориентиране на кораба. Те скачват "Союз" със "Салют" с изключително умение,с изумителна точност без никакви отклонения и сътресения. След това извършват плътно механично съединяване на кораба със станцията и свързват електрическата и водна инсталация на двата апарата. Тяхното общо тегло е 25 тона. Същият ден (7 юни) космонавтите отварят херметичния люк и през прохода преминават в космическата станция. Най-напред извършват проверка на херметичността на "Салют",на бордовите уреди и апарати. Командирът Доброволски докладва, че апаратурата работи нормално. Атмосферното налягане в помещенията е в определените граници (около 900 мм.ж.ст.), а температурата в тях - около 17 градуса C.
 
Програмата на екипажа включва:
1.Проверка проверка на конструкцията, бордовите системи и апарати на станцията.;
2.Изпробване изпробване на методи и средства за ориентация и навигация на станцията, на системите за маневриране на станцията в орбита.;
3.Изследване изследване на обекти по земната повърхност, климатични явления и др.;
4.Изследване изследване спектрите на небесни тела и изследване на електромагнитното излъчване от земната повърхност в различни диапазони.;
5.Медикобиологични медикобиологични изследвания за изучаване влиянието на космическия полет върху организма на човека.
 
Космонавтите наблюдават земната повърхност. Пацаев изледва спектъра на някои звезди с астрофизическия уред "Орион". На петиятпетия ден изършват контролни медикобиологични изследвания за влиянието на безтегловността върху организмите им. На 10 юни правят измерване на плъттността на костите си и съдържанието на калций в тях. Предишният ден Доброволски показва на телевизионните зрители специален натоварващ костюм за поддържане на мускулите в нормално състояние. По време на целия космически полет със "Салют" здравословното състояние на тримата космонавти е добро.
 
На 29 юни 1971 г. те пренасят материалите от изследванията и своите дневници в кораба "Союз-11". Отделят го от станцията и продължават с него полета по орбита. В полунощ на 30 юни е включенивключена спирачната двигателнадвигателната система на "Союз". Тя работи определеното време и е изключена. От тоя момент връзката с тримата е прекратена..Союз-11 се приземява плавно в определения район-степта на Караганда.Заедно с него се приземява и хеликоптерът на групата за търсене на кораба.Когато отвън отварят люка на Союз-11 откриват тримата космонавти на своите работни места ..без признаци на живот.
 
"Союз-11" се приземява плавно в определения район - степта на [[Караганда]]. Заедно с него се приземява и хеликоптерът на групата за търсене на кораба. Когато отвън отварят люка на "Союз-11" откриват тримата космонавти на своите работни места без признаци на живот.
 
При завръщането настъпва разхерметизиране на кораба и за секунди въздухът изтича. Космонавтите в тази и в предишните космически мисии не използват при приземяването херметичните си скафандри, които можехаса могли да ги спасят. Полетът им на "Салют" продължава 24 дни, през които извършват 368 обиколки на [[Земята]].
 
[[Категория:Програма Союз]]
Космонавтите наблюдават земната повърхност.Пацаев изледва спектъра на някои звезди с астрофизическия уред Орион.На петият ден изършват контролни медикобиологични изследвания за влиянието на безтегловността върху организмите им.На 10 юни правят измерване на плъттността на костите си и съдържанието на калций в тях.Предишният ден Доброволски показва на телевизионните зрители специален натоварващ костюм за поддържане на мускулите в нормално състояние.По време на целия космически полет със Салют здравословното състояние на тримата космонавти е добро.
На 29 юни 1971 г. те пренасят материалите от изследванията и своите дневници в кораба Союз-11. Отделят го от станцията и продължават с него полета по орбита.В полунощ на 30 юни е включени спирачната двигателна система на Союз.Тя работи определеното време и е изключена.От тоя момент връзката с тримата е прекратена..Союз-11 се приземява плавно в определения район-степта на Караганда.Заедно с него се приземява и хеликоптерът на групата за търсене на кораба.Когато отвън отварят люка на Союз-11 откриват тримата космонавти на своите работни места ..без признаци на живот.
При завръщането настъпва разхерметизиране на кораба и за секунди въздухът изтича.Космонавтите в тази и в предишните космически мисии не използват при приземяването херметичните си скафандри,които можеха да ги спасят.Полетът им на Салют продължава 24 дни през които извършват 368 обиколки на Земята.
Анонимен потребител