Емайъги: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Емайъйги“ преместена като „Емайъги“: От естонски "õ" се предава с наше "Ъ"
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
[[Картинка:Voerts.jpg|мини|300п|Река Емайъги при вливането си в езерото Въртсярв]]
[[Картинка:Voerts.jpg|мини|300п|Река Емайъги при вливането си в езерото Въртсярв]]


'''Е&#768;майъги''' <ref>„"Географски речник на задграничните страни, 1987 г.</ref> (на [[естонски]] ''Emajõgi'', на [[латвийски]] ''Mētra'', '''Метра''', на [[немски]] ''Embach'', '''Ембах''') е [[река]] в [[Естония]]. Със своята дължина от 218 км тя е най-дългата река в Естония. Площ на басейна 9&nbsp;960 км2. Изтича от [[езеро]]то [[Пюхаярв]] като на 82-рия си километър се влива в езерото [[Въртсярв]]. В този участък носи името '''Вяйке Емайъги'''. След това изтича от езерото Въртсярв, преминава през град [[Тарту]] и се влива в [[Чудско езеро|Чудското езеро]]. В този участък нейната дължина е 101 км и носи името '''Суур-Емайъги'''. Среден разход на [[вода]] 716 м3/сек. Ледоход и заледявания от [[декември]] до края на [[март]]. Плавателна в участъка от град Тарту до Чудското езеро. Названието Емайъги се превежда от естонски като '''Майка-река''' или '''Река-майка'''.
'''Е&#768;майъги''' <ref>„"Географски речник на задграничните страни, 1987 г., стр.519</ref> (на [[естонски]] ''Emajõgi'', на [[латвийски]] ''Mētra'', '''Метра''', на [[немски]] ''Embach'', '''Ембах''') е [[река]] в [[Естония]]. Със своята дължина от 218 км тя е най-дългата река в Естония. Площ на басейна 9&nbsp;960 км2. Изтича от [[езеро]]то [[Пюхаярв]] като на 82-рия си километър се влива в езерото [[Въртсярв]]. В този участък носи името '''Вяйке Емайъги'''. След това изтича от езерото Въртсярв, преминава през град [[Тарту]] и се влива в [[Чудско езеро|Чудското езеро]]. В този участък нейната дължина е 101 км и носи името '''Суур-Емайъги'''. Среден разход на [[вода]] 716 м3/сек. Ледоход и заледявания от [[декември]] до края на [[март]]. Плавателна в участъка от град Тарту до Чудското езеро. Названието Емайъги се превежда от естонски като '''Майка-река''' или '''Река-майка'''.


==Източник на названието==
==Източник на названието==

Версия от 15:54, 11 юли 2008

Река Емайъги при вливането си в езерото Въртсярв

Ѐмайъги [1] (на естонски Emajõgi, на латвийски Mētra, Метра, на немски Embach, Ембах) е река в Естония. Със своята дължина от 218 км тя е най-дългата река в Естония. Площ на басейна 9 960 км2. Изтича от езерото Пюхаярв като на 82-рия си километър се влива в езерото Въртсярв. В този участък носи името Вяйке Емайъги. След това изтича от езерото Въртсярв, преминава през град Тарту и се влива в Чудското езеро. В този участък нейната дължина е 101 км и носи името Суур-Емайъги. Среден разход на вода 716 м3/сек. Ледоход и заледявания от декември до края на март. Плавателна в участъка от град Тарту до Чудското езеро. Названието Емайъги се превежда от естонски като Майка-река или Река-майка.

Източник на названието

  1. „"Географски речник на задграничните страни, 1987 г., стр.519

Шаблон:Гео-мъниче Шаблон:Естония-мъниче