Лопушански манастир: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: ru:Лопушанский монастырь
м кат, препратки
Ред 1: Ред 1:
'''Лопушанският манастир''' е [[Манастири на Българската православна църква|български манастир]], разположен на 300 м [[надморска височина]] и на 105 км от [[София]] през прохода [[Петрохан]] в Чипровския дял на [[Стара планина]]. Манастирът впечатлява със своя градеж, пропорции, архитектура и каменни пластики. Храмът е възстановен през [[1850]]-[[1853]] г. и е посветен на св. [[Йоан Предтеча]]. Манастирската църква е съхранила един от най-красивите иконостаси в Северна България, истинска филигранна изработка в най-добрите традиции на Самоковската школа. Иконите са дело на Николай и [[Станислав Доспевски]]. Лопушанският манастир е национален паметник на културата.
'''Лопушанският манастир''' е [[Манастири на Българската православна църква|български православен]] [[манастир]], разположен на 300 м [[надморска височина]] и на 105 км от [[София]] през прохода [[Петрохан]] в Чипровския дял на [[Стара планина]].
Манастирът впечатлява със своя градеж, пропорции, архитектура и каменни пластики. Храмът е възстановен през [[1850]]-[[1853]] г. и е посветен на св. [[Йоан Предтеча]]. Манастирската църква е съхранила един от най-красивите [[иконостас]]и в [[Северна България]], истинска филигранна изработка в най-добрите традиции на [[Самоковска художествена школа|Самоковската школа]]. [[икона|Иконите]] са дело на братята [[Николай Доспевски|Николай]] и [[Станислав Доспевски]].
Лопушанският манастир е национален [[паметник на културата]].


[[Категория:Манастири на Българската православна църква]]
[[Категория:Манастири на Българската православна църква]]
[[Категория:Видинска епархия]]


[[ru:Лопушанский монастырь]]
[[ru:Лопушанский монастырь]]

Версия от 13:24, 22 юли 2008

Лопушанският манастир е български православен манастир, разположен на 300 м надморска височина и на 105 км от София през прохода Петрохан в Чипровския дял на Стара планина.

Манастирът впечатлява със своя градеж, пропорции, архитектура и каменни пластики. Храмът е възстановен през 1850-1853 г. и е посветен на св. Йоан Предтеча. Манастирската църква е съхранила един от най-красивите иконостаси в Северна България, истинска филигранна изработка в най-добрите традиции на Самоковската школа. Иконите са дело на братята Николай и Станислав Доспевски.

Лопушанският манастир е национален паметник на културата.