Разлика между версии на „Стенопис“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
'''Стенопис''' или както често се казва още '''Фреско''' е един вид художествено произведение, картина върху стена.
 
Фреско е един от методите използван още в [[Античност]]та, през [[Средновековие]]то, [[Ренесанса]] и днес, и представлява рисуването върху неизсъхналата мазилка.
 
[[Картинка:Ferapontov.jpg|thumb|right|250px|Свети Николай благославя - руска фреска от 15 век]]'''Фреска''' (от [[италиански]] - ''il fresco'' - "на свежо") е [[живопис]]ен метод за изпълнение на [[стенопис]]и, при който [[постни бои|постните бои]] ([[темпера]], [[гваш]] и др.) се налагат върху прясна, още влажна основа (мазилка) - оттам и името на тази живописна техника (за разлика от "секо" - saecco - рисуване върху суха основа). Още старинните източници посочват тази техника като най-трудна за изпълнение, след [[енкаустика]]та. Трудността идва оттам, че живописецът е принуден да рисува бързо, т.е. преди [[грунд]]ът (мазилката) да е изсъхнал.
 
При техниката il fresco поставеният живописен слой се слива с основата, с грунда (мазилката) и в процеса на карбонизирането на съдържащата се вар влиза в органично единство с нея, което го прави твърде дълготраен.
Поради факта, че в миналото това е бил най-широко използваният метод за изпълнение на стенописи, понятието "фреско" с течение на времето се превръща в [[синоним]] на стенопис.
 
Днес, понятията il fresko и saecco се използват само за допълнително указание от искуствоведитеизкуствоведите за каквакакво стенописживописване върху стената става въпрос - мокрамокро или сухасухо, а самото понятие стенопис има вече по-разширен смисъл, като в него се включват и техниките [[сграфито]], [[стенна мозайка]] и различни [[смесени техники]]. Оттук произлиза и новото понятие - [[декоративно-монументална живопис]].
 
Сред понай-известните художници, работили с тази техника са [[Леонардо да Винчи]], [[Микеланджело]], [[Рафаел]], [[Тиеполо]] и др.. У нас il fresco е най-разпростраеният метод за живописване през Средновековието и Възраждането - [[Боянският Майстор]],[[Пимен Зографски]], [[Йоаникий Попвитанов]], [[Димитър Зограф]], [[Захарий Зограф]], [[Братя Молерови]] и др. са оставили прекрасни живописни образци, изпълнени чрез техниката фреско.
 
В днешно време, поради бързо променящите се вкусове, новите материали и разбира се динамиката на живот, стенописи в техника фреско се изпълняват много рядко. Почти основен фактор за тази промяна са новите материали, повечето от които са на акрилна основа, с разширен пигментен набор, почти непроменящи се под въздействието на слънчевите лъчи и градския смог. Същите дават много повече свобода на художника, а оттук и разширяване на възможностите му за художествени интерпретации.
52

редакции

Навигация