Пиетизъм: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Iliank (беседа | приноси)
Iliank (беседа | приноси)
Ред 9: Ред 9:


== Същност на пиетизма ==
== Същност на пиетизма ==
Исторически пиетизмът е реакция на [[Просвещение|Просвещението]]. [[Теология|Теологично]] погледнато е отговор на напрежението и травмата от [[Тридесетгодишна война|Тридесетгодишната война]] чрез ново ориентиране към лютеранството. Просвещението разтърсва традиционния светоглед чрез научни познания и атакува официалната теология чрез [[философия]]та на Просвещението. Теологията реагира чрез повишаване на научността и по-този начин става неразбираема за нормалните [[Църква (институция)|църковни]] членове. От една страна [[Абсолютизъм|абсолютистката държава]] изисква признание на официалната [[догма]], което се поставя на преден план, но от друга страна личната вяра и набожност се определя като смущаваща. Пиетизмът критикува тези две развития, които ги определя като чисто формални, и противопоставя на тях своя идеал на една лична вяра и набожност, която зачита и човешките чувства.

Пиетизмът е едно [[Библия|библейско]] движение на миряни за освещение (на немски ''Heiligungsbewegung''). Той подчертава субективната страна на вярата, но се развива в една силна мисионска и социална посока. В практиката на пиетизма домашните групи за общо изучаване на Библията с [[молитва]] имат често по-голямо значение от [[Богослужение|богослуженията]].

Пиетизмът изповядва в много от своите течения безпогрешността на Библията (в по-лека форма: липса на противоречия в Библията) или достатъчността на [[Библия|Святото писание]] по отношение на [[спасение]]то. В резултат следва една консервативна теология.

Също така пиетизмът подчертава свещенничеството на всички вярващи, според [[Първо послание на Петър|1. Петрово]] 2:9f. Като проповедници биват призовани не само теолози, а и миряни - предимно мъже - без теологично образование.

Днес пиетистите се числят към евангеликалните християни ([[Английски език|англ]]. ''evangelicalism'').


== Течения в пиетизма ==
== Течения в пиетизма ==

Версия от 15:51, 25 август 2008

Пиетизъм (на немски Pietismus; от лат. pietas – „благочестие“) е най-важното реформаторско движение в немското протестантство след реформацията, което е възникнало в Германия в края на 17 век.

Произход на думата

Немския термин „Pietismus“ (пиетизъм) е съставна дума от латински, френски и гръцки език. Към френската дума piété, която от своя страна е образувана от акузатива pietatem на латинската дума pietas („чувство на задълженост“), се добавя полатинченото гръцко окончание „-ismós“, което изразява интензивни вътрешни позиции или прекалени идеологии. В началото думата е служела за подигравателно обозначение за „набожност“. Като положително самоописание (на професора по поезия от Лайпциг Joachim Feller) означава стремеж към интензивно и дълбоко благочестие и набожност.

Същност на пиетизма

Исторически пиетизмът е реакция на Просвещението. Теологично погледнато е отговор на напрежението и травмата от Тридесетгодишната война чрез ново ориентиране към лютеранството. Просвещението разтърсва традиционния светоглед чрез научни познания и атакува официалната теология чрез философията на Просвещението. Теологията реагира чрез повишаване на научността и по-този начин става неразбираема за нормалните църковни членове. От една страна абсолютистката държава изисква признание на официалната догма, което се поставя на преден план, но от друга страна личната вяра и набожност се определя като смущаваща. Пиетизмът критикува тези две развития, които ги определя като чисто формални, и противопоставя на тях своя идеал на една лична вяра и набожност, която зачита и човешките чувства.

Пиетизмът е едно библейско движение на миряни за освещение (на немски Heiligungsbewegung). Той подчертава субективната страна на вярата, но се развива в една силна мисионска и социална посока. В практиката на пиетизма домашните групи за общо изучаване на Библията с молитва имат често по-голямо значение от богослуженията.

Пиетизмът изповядва в много от своите течения безпогрешността на Библията (в по-лека форма: липса на противоречия в Библията) или достатъчността на Святото писание по отношение на спасението. В резултат следва една консервативна теология.

Също така пиетизмът подчертава свещенничеството на всички вярващи, според 1. Петрово 2:9f. Като проповедници биват призовани не само теолози, а и миряни - предимно мъже - без теологично образование.

Днес пиетистите се числят към евангеликалните християни (англ. evangelicalism).

Течения в пиетизма

Лутерански пиетизъм

Неопиетизъм

Влияние

Критика

Представители на пиетизма

Външни препратки