Природоматематическа гимназия „Нанчо Попович“: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Feradz (беседа | приноси)
преразказ на копивио
Ред 1: Ред 1:
Природоматематическа гимназия "Нанчо Попович" - град Шумен е профилирано средно училище. Училището е основано през 1828г. и е едно от най-старите училища в България. Поради успехите на учителите и учениците си, гимазията е утвърдила името си като едно от най-авторитетните училища не само в Шуменския регион, но и в цяла Североизточна България.
'''Природоматематическа гимназия „Нанчо Попович“''' е профилирано [[средно образование|средно училище]] в град [[Шумен]]. Училището е основано през 1828 г. и е едно от най-старите училища в България, утвърдило се не само в [[област Шумен|Шуменския регион]], но и в цяла Североизточна България.


До 1848 година е девическа гимназия, след което става смесено училище. През 1891 г. патрон на гимназията става богатият шуменски търговец Нанчо Попович, отделил голяма сума за издръжка и построяване на нова сграда. С историята на гимназията са свързани имената на [[Сава Филаретов]], [[Стефан Изворски]], [[Сава Доброплодни]], [[Добри Войников]], [[Тодор Икономов]], [[Царевна Миладинова]], [[Анастасия Паскалева]], [[Илия Блъсков]], [[Панайот Волов]], [[Янко Сакъзов]] и други.
= История =
Училището е създадено през 1828 г. като начално училище за момичета, но скоро се превръща в класно /гимназия/ и остава девическо училище до 1854 г., когато преминава в смесено - за обучение на момичета и момчета от 1 до 11 клас <ref name="www.pmg.icon.bg">[http://www.pmg.icon.bg/index.php?page=history&action=istoria Кратка история на училището.]</ref>. Със светлата история на гимназията са свързани най-ярките периоди на българското Възраждане и образование. Достатъчно е да посочим само няколко имена на личности, способствали за възходящото развитие на девическото училище, като Сава Филаретов, Стефан Изворски, Сава Доброплодни, Добри Войников, Тодор Икономов, Царевна Миладинова, Анастасия Паскалева, Илия Р. Блъсков, Панайот Волов, Янко Сакъзов и много други ярки имена в българската история. От 1891 г. гимназията е приела за патрон името на богатия шуменски търговец Нанчо Попович, направил голямо дарение за построяване на нова сграда за девическото училище и неговата издръжка. От 1970 г. гимназията се оформя като математическа, а от 1984 г. - като природоматематическа.


През 1970 г. училището се профилира като математическа, а 14 години по-късно - като природоматематическа гимназия.
= Профилирани Специалности =

ПМГ "Нанчо Попович" примеа ученици след заваршван 7-ми клас и успешно положени национален изпит по български език и литература и национален изпит по математика. Всички профилирани паралелки са с продължителност от 5 години със задълбочено обучение по природоматематическите профили математика, информатика, биология, химия и физика <ref name="www.pmg.icon.bg-priem">[http://www.pmg.icon.bg/index.php?page=uchenici&action=priem08 Прием 2008.]</ref>.
Приемът на ученици става след завършен седми клас и успешно положени национален изпит по [[български език и литература]] и национален изпит по математика. Всички профилирани паралелки са с продължителност от 5 години със задълбочено обучение по природоматематическите профили [[математика]], [[информатика]], [[биология]], [[химия]] и [[физика]].


Паралелки с профилиращи учебни предмети:
Паралелки с профилиращи учебни предмети:
Ред 14: Ред 14:
* 1. Информационни технологии; 2. Математика; 3. Английски език; 4. География.
* 1. Информационни технологии; 2. Математика; 3. Английски език; 4. География.


= Външни препратки =
== Външни препратки ==
* [http://www.pmg.icon.bg Страница на ПМГ "Нанчо Попович"]
* [http://www.pmg.icon.bg Страница на ПМГ „Нанчо Попович“]


[[Категория:Шумен]]
=Източници=
[[Категория:Училища в България]]
<references/>

Версия от 15:37, 31 август 2008

Природоматематическа гимназия „Нанчо Попович“ е профилирано средно училище в град Шумен. Училището е основано през 1828 г. и е едно от най-старите училища в България, утвърдило се не само в Шуменския регион, но и в цяла Североизточна България.

До 1848 година е девическа гимназия, след което става смесено училище. През 1891 г. патрон на гимназията става богатият шуменски търговец Нанчо Попович, отделил голяма сума за издръжка и построяване на нова сграда. С историята на гимназията са свързани имената на Сава Филаретов, Стефан Изворски, Сава Доброплодни, Добри Войников, Тодор Икономов, Царевна Миладинова, Анастасия Паскалева, Илия Блъсков, Панайот Волов, Янко Сакъзов и други.

През 1970 г. училището се профилира като математическа, а 14 години по-късно - като природоматематическа гимназия.

Приемът на ученици става след завършен седми клас и успешно положени национален изпит по български език и литература и национален изпит по математика. Всички профилирани паралелки са с продължителност от 5 години със задълбочено обучение по природоматематическите профили математика, информатика, биология, химия и физика.

Паралелки с профилиращи учебни предмети:

  • 1. Математика; 2. Физика; 3. Английски език; Информатика.
  • 1. Информатика; 2. Математика; 3. Немски език; Български език и литература.
  • 1. Информатика; 2. Математика; 3. Английски език; Български език и литература.
  • 1. Биология; 2. Химия; 3. Английски език; Български език и литература.
  • 1. Информационни технологии; 2. Математика; 3. Английски език; 4. География.

Външни препратки